Koreoiden edustajat sopineet tapaamisesta

Etelä-Korean (etualalla) ja Pohjois-Korean välinen raja 21. elokuuta 2015.
Etelä-Korean (etualalla) ja Pohjois-Korean välinen raja 21. elokuuta 2015.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 22.08.2015 09:42

MTV UUTISET – STT – AFP – Reuters

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea ovat sopineet tapaamisesta, jossa on määrä keskustella maiden välisten jännitteiden lisääntymisestä.

Etelä-Korean presidentin toimiston mukaan maiden edustajien on määrä tavata tänään. Etelä-Korean mukaan aloitteen asiassa teki eilen Pohjois-Korea.

Jännitteet maiden välillä kiristyivät niiden rajalla torstaina, kun Etelä-Korea vastasi Pohjois-Korean raketti-iskuun kranaateilla. Pohjois-Korean laukaiseman raketin tarkoituksena oli ilmeisesti osua Etelä-Korean kaiuttimiin, jotka ovat pauhanneet Pjongjangin vastaista propagandaa jo pidemmän aikaan.

Etelä-Korean mukaan raketti laskeutui alueelle, joka on noin 60 kilometriä pohjoiseen pääkaupunki Soulista. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa.

Pohjois-Korean joukot sota-ajan valmiudessa

Vastaiskun jälkeen Pohjois-Korea asetti uhkavaatimuksen, jonka mukaan maa jatkaa sotilaallisia toimia, jos Etelä-Korea ei poista kaiuttimia rajalta 48 tunnin kuluessa eli tämän päivän aikana.

Pohjois-Korea kertoi eilen asettaneensa joukkonsa sota-ajan taisteluvalmiuteen. Joukkojen valmiuden nostamisesta päätettiin Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vetämässä hätäkokouksessa.

Etelä-Koreassa näytetään tottuneen pohjoisen naapurin sotaisiin puheisiin, eikä ilmoitus aiheuttanut paniikkia. Asevoimat kuitenkin asetettiin hälytystilaan, ja presidentti kutsui sotilaskomentajat koolle.

– Pohjois-Korean provokaatioita ei suvaita, univormuun sonnustautunut presidentti Park Geun-hye vakuutti televisiossa.

Lähellä merirajaa liikkuvat kalastusalukset määrättiin myös pysymään satamissa.

Etelä-Korea otti käyttöön yli vuosikymmen ajan hiljaa olleet propagandakaiuttimet sen jälkeen, kun kaksi eteläkorealaista sotilasta haavoittui miinojen räjähdettyä demilitarisoidulla vyöhykkeellä aiemmin tässä kuussa. Etelä-Korea syytti miinoista Pohjois-Koreaa, joka on kiistänyt asian.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat