Etelä-Korea vastaa Pohjois-Korean tykistötuleen evakuoinneilla ja sotaharjoituksilla

2:05img
Video: Etelä-Korea evakuoi asukkaita rajasaarilta Pohjois-Korean kranaattitulituksen vuoksi.
Julkaistu 05.01.2024 07:09(Päivitetty 05.01.2024 09:51)

MTV UUTISET – STT – AFP

Etelä-Korean merijalkaväki on aloittanut sotaharjoitukset ja kovapanosammunnat Yeonpyeongin saarella lähellä Pohjois-Korean merirajana toimivaa linjaa. 

Etelä-Korea on lisäksi antanut evakuointikäskyn maan länsirannikolla sijaitsevien Yeonpyeongin saariryhmän sekä Baengnyeongin saaren siviileille sen jälkeen. 

Etelä-Korean toimet ovat vastaus Pohjois-Korean ampumaan tykistötuleen. Etelä-Korean mukaan Pohjois-Korea ampui noin 200 tykistöammusta sen länsirannikolta. Tulitus ei vaatinut Etelä-Korean armeijan mukaan uhreja.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Yonhap ja AFP.

"Provokatiivinen teko"

Keltaisellamerellä lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevan Yeonpyeongin paikallisviranomaiset kertoivat AFP:lle, että siviilejä pyydettiin evakuoitumaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.

Yonhapin mukaan Yeonpyeongin saariryhmän evakuointikäsky annettiin ensin keskipäivällä ja toisen kerran puoli yhdeltä iltapäivällä paikallista aikaa Etelä-Korean armeijan pyynnöstä.

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan sen pohjoisnaapurin tykistötulitus lähellä raja-aluetta sijaitsevia saaria oli provosoiva teko.

– Tämä on provokatiivinen teko, joka uhkaa rauhaa Korean niemimaalla, puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Ministeriö kehotti Pohjois-Koreaa lopettamaan tällaiset toimet välittömästi ja varoitti, että etelänaapuri ryhtyisi vastauksena "asianmukaisiin toimenpiteisiin".

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin hallinto on toistuvasti uhkaillut, että se on valmis sotaan Etelä-Koreaa ja sen liittolaista Yhdysvaltoja vastaan.

Marraskuussa 2010 neljä ihmistä kuoli, kun Pohjois-Korea ampui Yeonpyeongin saariryhmälle 170 tykistöammusta. Kaksi tuolloin kuolleista oli siviilejä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Korea hyökkäsi siviilialueelle sitten vuosina 1950–53 käydyn Korean sodan.

Lue myös: Pohjois-Korean Kim vaatii sotavalmistelujen kiihdyttämistä

Lue myös: Pohjois-Korean Kim ei aio enää tavoitella sovintoa ja yhdistymistä Etelä-Korean kanssa

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korea