Teollisuuden ja Työnantajien Keskusliiton entinen toimitusjohtaja Johannes Koroma näkee paljon esteitä yhteiskuntasopimuksen tiellä.
Hän arvioi, että hallitus lähti avaamaan sopimusta liikaa heti kättelyssä. Koroman mielestä hallituksen olisi pitänyt tyytyä kertomaan, miksi yhteiskuntasopimus pitäisi tehdä, eikä nostaa esille työajan pidentämisen kaltaisia sisältöasioita.
– Pitkä kokemus ammattiyhdistysliikkeen parissa on opettanut, että tällaisten ehdotusten tuominen on yleensä kuin sytyttäisi ruutia palamaan. Ei kannattaisi mennä kertomaan mihin pakotetaan vaan kertoa, miksi on tarpeen uudistuskia, Koroma sanoo.
Koroman mukaan ay-liike näyttää listaavan sopimuksen ulkopuolelle kilpailukyvyn kannalta ratkaisevat tekijät kuten työajan pidennykset ja palkkojen leikkaamisen.
– Siinä niin jalat lyöty santaan niin tiukasti ettei taida paljon luisumista tapahtua. En oikein tiedä, mitä muita sellaisia keinoja jäisi, joilla voitaisiin saavuttaa edes suunnilleen tavoiteltu kilpailukyvyn parantuminen. Mutta sellaisen se tarvitsemme.
Koroman mielestä hallituksen ainoaksi keinoksi kilpailukyvyn voi jäädä työnantaja- ja sosiaalimaksujen laskeminen, mikä tarkoittaisi lisävelan ottamista. Koroma purkaisi jäykkiä rakenteita ja parantaisi työllisyyttä sallimalla paikallista, yrityskohtaista sopimista
– Minä uskon, että silloin saisimme ratkaisuja jotka ovat työllisyyden kannalta parempia. Nykyinen järjestelmä tarkoittaa sitä, että ainoa joka joustaa, on työttömyys. Ammattiyhdistysliikettä ei ole ilman aihetta moitittu siitä, että se pitää huolta vain työssä olevien eduista.