Korona iskee myös tuomioistuimiin: Satoja istuntoja peruttu, oikeuskäsittelyt uhkaavat venyä pitkälle loppuvuoteen

Koronankriisin aiheuttamat rajoitteet ja pyrkimykset välttää fyysistä ihmiskontaktia jarruttavat myös tuomioistuinten toimintaa.

Valtaosa suullisista istunnoista on jouduttu perumaan kaikissa tuomioistuimissa.

– Se tarkoittaa satoja pääkäsittelyjä, Tuomioistuinviraston ylijohtaja Riku Jaakkola tiivistää.

Kiireelliset asiat hoidetaan

Tarkkoja tilastotietoja oikeudenkäyntien perumisista ja siirroista ei toistaiseksi ole.

Koronatilanne vaikuttaa suullisten istuntojen järjestämiseen. Sillä ole vaikutusta kirjallisten asioiden ratkaisuun. Eniten suullisia istuntoja pidetään käräjäoikeuksissa.

Virasto on ohjeistanut käräjäoikeuksia priorisoimaan kiireellisiä pakkokeinoasioita ja niitä rikosasioita, joista syytetyt ovat tutkintavankeudessa. Nämä asiat pyritään istumaan, toki koronatilanteen aiheuttamat turvallisuusriskit huomioiden.

Etäyhteydet auttaisivat, mutta laitteet eivät riitä

Jaakkolan mukaan etäyhteyksien välityksellä istuntoja voisi pitää, mutta videolaitteita ei ole oikeuksissa tarpeeksi. Tämä on ollut omiaan lisäämään perumisia.

Niissäkin oikeudenkäynneissä, jotka on voitu järjestää etänä, on paikoin törmätty yhteyksien katkeiluun ja videoyhteyden laadun heittelyyn. Yhteyksien laatu on kuitenkin Jaakkolan mukaan parantunut pandemian alusta.

Jaakkola kertoo, että virasto on yrittänyt selvittää mahdollisuutta, voisiko etäyhteysvälineistöä hankkia nopeutetulla aikataululla, jos lisämäärärahoja sille löytyisi.

– Mutta ei se tilannetta pelasta. Kaikkea ei voi etänä istua, hän toteaa.

Virasto on pyrkinyt kuitenkin auttamaan siirtymää kohti etäyhteyksiä. Sen perustama työryhmä laatii tuomioistuimille ohjeita parhaista ja helpoimmista tavoista käyttää etäyhteyksiä oikeudenkäynneissä, jotta siirtyminen yhteyksien käyttöön olisi mahdollisimman sulavaa.

Oikeudenkäynnit viivästyvät jopa puolella vuodella

Käytännössä tilanteen vuoksi osa erityisesti isoimmista tuomioistuimista on perunut tiettyyn päivämäärään asti kaikki suulliset asiat, jotka eivät ole kiireellisiä. Osa on laittanut määräpäivän kuukauden päähän, osa jopa kesäkuulle asti. Tämä tulee pidentämään asioiden käsittelyaikoja huomattavasti.

– Arvion mukaan käsittely saattaa viivästyä jopa puolella vuodella, Jaakkola arvioi.

Oman haasteensa tuo se, että kun iso määrä istuntoja lykätään, niin myöhemmin oikeusistumien tilarajoitteet tulevat vastaan. Kaikkia asioita ei mahduta istumaan yhtäaikaisesti istuntosalien loppuessa kesken. Se omalta osaltaan venyttää istuntoaikoja.

Tuomioistuimissa ei toistaiseksi ole todettu ainuttakaan koronatartuntaa. Istuntoja on kuitenkin peruttu flunssan oireiden takia, eikä näissä tapauksissa ole tietoa siitä, onko kyseessä koronavirus.

Lue myös:

    Uusimmat