Britanniassa työskentelevä virologi Peter Piot on keskittynyt urallaan taistelemaan vaarallisia tartuntatauteja vastaan. Hän on tutkinut mm. HIV-virusta ja Ebolaa. Parhaillaan hän toimii Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin neuvonantajana koronavirustilanteessa.
Piot joutui kuitenkin itse kohtaamaan kuoleman silmästä silmään, kun koronavirus iski häneen rajusti maaliskuun puolivälissä, kertoo Sciencemag-tiedesivusto artikkelissaan.
71-vuotias Piot kertoo tajunneensa saaneensa tartunnan, kun hän alkoi kokea tuskallista ja omituista päänsärkyä. Piot kertoo, että hän ei ollut sairastellut kymmeneen vuoteen ennen koronan iskemistä. Koronatesti vahvisti Piotin epäilyt. Lisäksi tutkimuksissa Piotin todettiin kärsivän vakavasta hapen puutoksesta, vaikka hän ei kokenut itseään esimerkiksi hengästyneeksi. Piot joutui sairaalaan ja tällöin asiantuntijaan iski pelko.
– Olin siellä 100 prosenttisesti potilaana ja toivoin, että selviäisin. Olen pyhittänyt koko elämäni taistelulle viruksia vastaan ja ajattelin, että viimein ne saivat kostonsa. Viikon ajan kävelin taivaan ja maan välillä, elämäni lopun rajamailla, Piot kuvailee.
Piot päihitti lopulta koronan, mutta virus jätti jälkensä. Piotin mukaan esimeriksi kävely on ollut hankalaa lihasten heikennyttyä sairaalajakson seurauksena.
Piot huomauttaa, että koronaviruksesta kerrottu kohtalaisen alhainen kuolleisuusluku ei ole koko totuus, sillä monelle potilaalle jää taudista muistoksi mm. kroonisia sydän ja munuaisongelmia.
Piot kertoo koronan jättäneen jälkensä hänen mieleensäkin.
– Tunnen oloni haavoittuvammaksi. Katson viruksia nyt uusin silmin. Olen aina kunnioittanut suuresti viruksia ja tämä asia ei ole muuttunut.