Koronaepidemia syvensi jo aiemmin käynnistynyttä taantumaa Japanissa, jossa bruttokansantuote sukelsi 27,8 prosenttia huhti–kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna. Tavaroiden ja palveluiden vienti niiasi yli 18 prosenttia.
Lasku on syvin sitten vuoden 1980, jolloin vertailukelpoinen tilastointi alkoi. Joidenkin analyytikkojen mukaan romahdus oli pahin koko vuodesta 1955 alkaneen tilastointihistorian aikana.
Japanin talous supistui kolmatta vuosineljännestä putkeen. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna laskua tuli 7,8 prosenttia.
Maan talous oli huonossa jamassa jo ennen koronapandemian alkua. Hidastuneesta talouskasvusta pitkään kärsineessä on ollut verrattain vähän koronatapauksia: noin 55 000 diagnosoitua tapausta ja 1 100 kuolemaa. 126 miljoonan asukkaan maa on maailman 11. väkirikkain valtio.
Kaikille elvytysmaksu
Japanin rajoitustoimet koronaviruksen leviämistä vastaan olivat lievempiä kuin monissa muissa suurissa talousmaissa, ja edelliseen vuosineljännekseen verrattuna lasku oli vähäisempää kuin Yhdysvalloissa ja Saksassa, joissa vastaava lasku oli kymmenen prosentin luokkaa. Kotimaista kysyntää kuitenkin painoi heikko kulutus, arvioi SuMi Trustin Naoya Oshikubo.
– Henkilökohtainen kulutus oli erityisen heikkoa huhti–toukokuussa, jolloin kansallinen hätätila oli voimassa, hän arvioi.
Kulutuksen tukemiseksi hallitus on sopinut 100 000 jenin (790 euron) elvytysmaksusta jokaiselle japanilaiselle.