Finnairin vertailukelpoinen liiketulos syöksyi heinä-syyskuussa 167 miljoonaa euroa tappiolle. Vastaavana aikana vuosi sitten yhtiö teki 101 miljoonaa euroa voittoa.
Liikevaihto supistui lähes 89 prosenttia 97 miljoonaan euroon. Matkustajamäärä laski 89 prosenttia.
Yhtiön mukaan koronapandemia vaikutti raskaasti liiketulokseen ja liikevoittoon. Erityisesti Suomessa tiukat matkustusrajoitukset johtivat siihen, että Finnair operoi rajallista verkostoa koko vuosineljänneksen ajan.
Koneet lensivät myös vajailla matkustajamäärillä. Istuimista keskimäärin vajaat 40 prosenttia oli täytetty.
– Olemme edistyneet pysyviä kustannussäästöjä koskevan ohjelmamme toteuttamisessa hyvin ja identifioineet uusia säästömahdollisuuksia, kertoo toimitusjohtaja Topi Manner tiedotteessa.
Hänen mukaansa Finnair nostaa nyt pysyvien vuosittaisten kustannussäästöjen tavoitetta 140 miljoonaan euroon vuoden 2022 alusta alkaen verrattuna vuoteen 2019. Aiempi säästötavoite oli 100 miljoonaa euroa.
Jo aiemmin yhtiö on kertonut vähentävänsä maailmanlaajuisesti 700 työpaikkaa, joista 600 on Suomessa.
Finnairin mukaan myös yhtiön eläkesäätiön ehtoihin on hyväksytty eläkkeiden indeksikorotuksen poistoon liittyviä sääntömuutoksia, joilla on 85 miljoonan euron positiivinen kertaluonteinen vaikutus tämän vuoden viimeisen vuosineljänneksen liiketulokseen.
Säästöjä haetaan kaikista kulueristä. Niitä ovat muun muassa kiinteistökulut, lentokoneiden vuokrauskulut, palkitsemisrakenteet, myynti- ja jakelukulut, it-kustannukset sekä hallintokulut.
Jäljellä olevien lippujen palautusten arvo 40 miljoonaa euroa
Finnair arvioi, että jatkuneiden tiukkojen matkustusrajoitusten vuoksi vertailukelpoinen liiketappio tulee olemaan loka-joulukuussa samaa suuruusluokkaa kuin toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä.
Yhtiön tämän hetken suunnitelmat perustuvat edelleen arvioon, jonka mukaan lentoliikenne toipuu vuoden 2019 tasolle 2–3 vuodessa.
Markkinat toipunevat kuitenkin nykynäkymän mukaan jälkipainotteisesti.
– Olemme maksaneet asiakkaillemme covid-19-tilanteen takia perutuista lennoista lippupalautuksia helmi-syyskuussa yli 400 miljoonaa euroa. Palautushakemussuma on nyt purettu ja hakemusten käsittelyaika on palannut lähes normaaliksi. Jäljellä olevien palautusten arvioidaan olevan 40 miljoonaa euroa, Manner sanoo.
Juttua täydennytty kauttaaltaan 28.10.2020 klo 10.22.