Osissa Eurooppaa koronavirustartunnat ja kuolemat ovat jo tasaantumaan päin. Maailman terveysjärjestö WHO kuitenkin varoittaa, että maailmanlaajuinen tautihuippu on vasta tuloillaan, eikä rokotetta saada käyttöön kuin aikaisintaan vuoden kuluttua.
– Maailmanlaajuisesti 90 prosenttia tapauksista ovat Euroopasta ja Yhdysvalloista. Joten emme varmasti ole vielä huippukohdassa, WHO:n koronatyöryhmän tutkija Margaret Harris sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.
Harrisin mukaan viruksen lähtömaan Kiinan kohdalla isoin uhka ovat tällä hetkellä maahan ulkopuolelta tulleet tartunnat. Kiinassa rajoituksia on hiljalleen purettu, ja maailma seuraa tiiviisti tilannetta.
Tällä hetkellä koronavirukseen tai sen aiheuttamaan covid-19-tautiin ei ole olemassa lääkettä tai rokotetta, joten viruksen pelätään aiheuttavan toisen tartunta-aallon, kun ihmiset palaavat työpaikoille ja kouluihin.
WHO: Rokote ainoa keino lopulliseen pysäyttämiseen
Koronavirustartuntojen lopullinen pysäyttäminen onnistuu WHO:n mukaan vasta, kun käytössä on turvallinen ja tehokas rokote.
Kilpajuoksu rokotteen kehittämiseksi käy kiivaana, mutta uuden rokotteen valmistaminen ja turvallisuustestaus vie väistämättä aikaa.
– Meidän ei kannata odottaa valmiin rokotteen näkemistä ainakaan 12 kuukauteen tai pidempään, Harris totesi.