Lomien jälkeen paluu päiväkoteihin näkyy arjessa niin, että henkilökunta seuraa nyt oireita erityisellä tarkkuudella.
Päiväkodissa saattaa olla päiviä, että kymmenenkin lasta pyydetään hakemaan kotiin kesken päivän. Samalla vanhemmat tasapainoilevat töiden, perheen ja pitkien testausjonojen ristipaineessa.
– Onhan tämä melkoista säätöä. THL:n ohjeistukset ovat raameina ja Helsingin kaupungilta tulee soveltuvat ohjeet tänne varhaiskasvatuksen puolelle.
– Täällä sitten tuomitaan, että onko lapsi siinä kunnossa, että voi tuoda päivähoitoon vai eikö ole. Että kyllä täällä saisi olla lääkäri yhtä lailla päivystämässä meidän eteisessä, kertoo päiväkoti Pikkutyllissä Kalasatamassa työskentelevä Perttu Sironen hymy huulillaan.
Ministeriön suosituksen mukaan oireellinen lapsi voisi mennä hoitoon tai kouluun vasta, kun tartunta on suljettu pois testeillä. Päiväkodissa ymmärretään, että oireiden arviointi on hankalaa myös lasten vanhemmille.
– Kyllä niitä tilanteita tulee, että lapsi tuodaan hoitoon ja sitten me soitetaan 15 minuutin päästä, että "käännäpä auto ympäri ja tuus hakeen lapsi takaisin kotiin".
Testausjonojen ruuhkautuminen aiheuttaa perheille vaikeita tilanteita ja testitulosten odottaminen saattaa estää vanhemman työnteon useammaksikin päiväksi. Samalla työnantajalle tulee kustannuksia.
Julkisuudessa jotkut lääkärit ovat haastaneet virallista suositusta ja pitävät kohtuullisena, että lieväoireisen lapsen saisi viedä hoitoon ilman koronatestiä, jotta vanhemmat pääsevät töihin.
Moni vanhempi joutuu lähtemään töistä kesken päivän.
– Saattaa olla päiviä, että soitetaan kymmenen lasta hakemaan kotiin ja sitten on päiviä, että ei soiteta ketään, Sironen kertoo.
"Vähän hullulta tämä tuntuu"
Vaikka testin tulos olisi negatiivinen, niin automaattisesti päivähoitoon lasta ei kannata viedä.
– Jos se nenä vuotaa oikein rutkasti ja pärskitään, niin kyllä sitten kotona pitäisi pysyä.
Päiväkodissa testausten tökkiminen hämmentää.
– Jonot ovat pullollaan väkeä, eikä ole tarpeeksi suuret testauskapasiteetit – ja me täältä viikottain saatetaan pyytää samaa perhettä, että "menkääs uudestaan testeihin". Että vähän hullulta tämä tuntuu, summaa Sironen.