Koronavirus loi pyöräilybuumin: Uusista pyöristä jopa pulaa – katso tämä vinkkivideo, jos olet ostamassa käytettyä pyörää

4:19imgKatso tämä video, ennen kuin ostat käytetyn pyörän!
Julkaistu 14.06.2020 13:03
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Suomessa ja koko maailmassa on käynnissä varsinainen pyöräilybuumi. Pyöräilyn suosiota on nostanut koronavirustilanne, kun ihmiset ovat vältelleet julkisia kulkuneuvoja ja viettäneet aikaa ulkona.

Polkupyörien kauppa on piristynyt huomattavasti Suomessa. Tällä hetkellä meillä ja muuallakin maailmassa on pulaa uusista polkupyöristä. Kauppiaiden varastoissa on vielä tavaraa, mutta uusien pyörien saaminen valmistajilta maahan on tällä hetkellä hankalaa. 

Tori.fissä käytettyjä pyöriä on tänä vuonna ostettu kolmannes viime vuotta enemmän. Käytetyn pyörän ostamisessa täytyy kuitenkin olla tarkkana. Käytettyä pyörää ostaessa menopelin kunto pitää tarkastaa, vinkkaa Pyöräliiton puheenjohtaja Janne Takala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Ääni herättää epäilyksiä

Takalan mukaan hälytyskellot soivat aina, kun käytetystä polkupyörästä kuuluu jonkinlaisia ääniä – edessä voi olla tuolloin iso ja kallis remontti tai vain ketjujen rasvaus. Jos ääniä kuuluu, tulee vikaa selvitellä tarkemmin.

– Koeajo pitää tehdä, kuuluuko jotain ääntä, jos kuuluu, miksi.

Takalan mukaan YouTubesta löytyy paljon pyörän huoltovideoita, mutta jos oma osaaminen ei riitä, kannattaa kääntyä huoltoliikkeen puoleen.

Pyörän koko ja varkaus

Toinen käytetyn pyörän kaupoilla huomioitava seikka on pyörän koko ja sopivuus sen ajajalle. Lisäksi varastettua pyörää ei saa ostaa. Varastetun pyörän tunnistaa esimerkiksi huomattavan halvasta hinnasta.

Eturenkaan suoruus kannattaa tarkastaa pyöräyttämällä sitä. Kuluneen kumin voi helposti vaihtaa, mutta vääntynyttä vannetta ei niinkään.

– Renkaissa on tärkeää, että vanne on suora, rengas ei saa heilua sivusuunnassa, Takala sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Polkupyörät