Kosin maastopalot: Evakuoidut suomalaiset pääsevät takaisin hotelleihinsa

Kreikassa Kosin saarella on jouduttu evakuoimaan maastopalojen tieltä kymmeniä turisteja, joukossa on myös suomalaisia. 

Matkatoimisto TUI evakuoi noin kolmekymmentä suomalaisturistia hotelleista Kreikan Kosin saarella sen jälkeen, kun maan viranomaiset antoivat evakuointikäskyn maastopalojen vuoksi.

Nyt paikalliset viranomaiset ovat antaneet TUIn evakuoimille noin 30 suomalaiselle luvan palata takaisin hotelleihinsa, yhtiön viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo STT:lle. TUIn asiakkaat viettivät yön jalkapallostadionilla tai konferenssikeskuksessa, johon Kosin saaren viranomaiset heidät ohjeistivat turvaan. Kaikki nämä hotelleista evakuoidut suomalaiset olivat Kardamenan kylän alueella.

– Viranomaisilta on tullut tieto, että hotelleihin voi palata ja meidän henkilökunta on auttamassa sitten paluiden kanssa hotellilla. Seuraamme toki tilannetta, mutta tässä vaiheessa ei vaikuta siltä, että tämä vaatisi meiltä suurempia toimenpiteitä, Aaltonen vahvisti aiemmin MTV Uutisille.

Aaltonen kertoo, että suomalaismatkailijoita oli jo aiemmin ohjeistettu pakkaamaan valmiiksi esimerkiksi lääkkeitä ja muita itselleen tärkeitä tavaroita. 

Myös Aurinkomatkojen asiakkaista 15 suomalaista evakuoitiin eilen illalla, kertoo viestintäpäällikkö Mari Kanerva STT:lle. Viranomaiset ovat antaneet myös heille luvan palata takaisin. Kanervan tietojen mukaan viranomaiset järjestävät asiakkaille kyytejä takaisin hotelleihin aamupäivällä. Yhtiön asiakkaat viettivät yön kirkossa.

Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen kertoo STT:lle, että heidän asiakkaistaan neljä suomalaista evakuoitiin Kardamenan kylältä Kosin kaupunkiin eilen illalla.

– Ensin viranomaisilta tuli (yhtiön asiakkaille) tekstiviesti, jossa pyydettiin välttämään liikkumista alueella. Sen jälkeen on oltu yhteydessä hotelleihin ja järjestetty kyytejä, Aaltonen kuvailee.

Ruotsalaisia evakuoitiin maastopalojen alta yli sata, kertoo Svenska Dagbladet.

Oletko paikalla? Lähetä kuvasi ja videosi meille WhatsAppilla numeroon 040 5785504, uutiset@mtv.fi tai osoitteeseen mtvuutiset.fi/lukijankuvat.

Valmismatkalaki tuo matkanjärjestäjälle suuren vastuun

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo, ettei ulkoministeriöön ole oltu tiistaiaamuun mennessä yhteydessä evakuoinneista. 

Hänen mukaansa ihmiset ottavat sinne yhteyttä, kun paikallisilta saatu apu ei tunnu riittävän. 

– Siinä kohtaa on tietysti hyvä kysymys, mitä me pystymme tekemään. Aina ei välttämättä pystytä tekemään hirveän paljon. 

Valmismatkojen suhteen matkailijat ovat apua tarvitessaan ensisijaisesti yhteydessä matkaoppaisiin, joilla on ensisijainen vastuu. 

– Meillä on valmismatkalaki, joka säätelee sitä, että matkanjärjestäjillä on aika iso vastuu siitä, että ihmiset pysyvät turvassa. 

Tanner muistuttaa, että matkustajan on tärkeää ottaa huomioon matkakohteen matkustustiedotteet. 

– Kreikan matkustustiedotteessa on maininta helteistä ja maastopaloista. 

Hän kuitenkin lisää, että matkailijoiden olisi tärkeää seurata myös paikallisviranomaisten tiedotteita ja uutisia. 

Uutista päivitetty STT:n tiedoilla 2.7. kello 10.46.

Lue myös:

    Uusimmat