Rodoksella vakava lämpötilavaroitus – suomalaisturisteja kehotetaan juomaan vettä ja pysymään varjossa

Suomalaisia turisteja kehotetaan juomaan vettä ja pysymään varjossa.

Etelä-Euroopan helteille ei näy loppua. Korkeimmillaan lämpötilat ovat olleet varsinkin itäisellä Välimerellä. Alueella on totuttu kuumuuteen, mutta tähän aikaan vuodesta yli 40 asteen lämpötiloja koetaan harvoin.

Euroopan unionin ilmastopalvelu Copernicuksen mukaan vuosi 2023 oli maailman mittaushistorian kuumin ja Euroopan mittaushistorian toiseksi kuumin. Meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta ei silti osaa sanoa, onko tämän vuoden helteissä kyse enemmän ilmastonmuutoksen vaikutuksista vai sään tavanomaisesta vaihtelusta.

– Yli 40 asteen helteitä Välimeren alueella voidaan jo kutsua ääri-ilmiöksi. Ilmastonmuutos lisää todennäköisyyttä sille, että vastaavanlaisia kesiä voi tulla lisää, Saarikalle kertoo STT:lle.

Matkailualan arki on ennallaan

Välimeren paahde koskettaa myös suomalaisia, sillä monet suuntaavat varsinkin Kreikan lomasaarille kesäkuukausina. STT uutisoi maanantaina, että suomalaisten matkatoimistojen mukaan säät eivät ole vähentäneet lomamatkojen kysyntää.

Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen kertoo STT:lle, että yritys viestii tekstiviestein poikkeusoloista kohteessa. Samanlainen järjestelmä on myös TUI:lla yrityksen viestintäpäällikkö Laura Aaltosen mukaan.

Luonnonmullistusten tai mielenosoitusten kaltaisten tapahtumien varalta matkailuyritykset ovat varautuneet vilkkaaseenkin viestintään. Käynnissä oleva helleaalto ei kuitenkaan ole merkittävästi vaikuttanut siihen, kuinka paljon matkatoimisto on asiakkaisiin yhteydessä.

– Matkailijallakin on vastuu selvittää, millaista säätä kohteessa on. Lämmintä Kreikassa on joka kesä ja suomalaiset tietävät sen, joten ei meille asiakkailta asiasta juuri kysymyksiä tule, Virtanen sanoo.

Kohteissa olevat matkaoppaat informoivat asiakkaita tekstiviestillä, jos esimerkiksi paikallinen viranomainen julkaisee hellevaroituksen. Aaltosen tietojen mukaan TUI:n asiakkaille ei ole tällaisia viestejä tänä kesänä lähtenyt ainakaan yhtiön vilkkaimmilla lomasaarilla Kreetalla ja Rodoksella. Virtanen mainitsee, että Tjäreborgin asiakkaita on muistutettu esimerkiksi veden juomisesta ja varjossa pysymisestä.

Koko maailma ei kiehu

Euroopan vaarallisista sääolosuhteista tiedottavan verkkosivusto Meteoalarmin mukaan Dodekanesian saariryhmässä, johon Rodos kuuluu, on voimassa vakava lämpötilavaroitus. Kreetalla on voimassa kohtalainen lämpötilavaroitus. Kesäkuun 13. päivänä Kreetalla sijaitsevassa Hanian kaupungissa mitattiin 44,5 celsiusasteen lämpötila, joka on tiistaihin mennessä Kreikan tämän kesän ennätys.

Äärimmäistä säävaroitusta ei ole tällä hetkellä missään päin Eurooppaa. Suomen eteläosissa on voimassa kohtalainen maastopalovaroitus.

Myös Suomeen lämpöaalto saapui tänä vuonna tavallista aiemmin. Saarikallen mukaan toukokuu oli poikkeuksellisen lämmin, ja sitä seuranneen viileämmän jakson jälkeen lämmin rintama on taas saapumassa Pohjois-Eurooppaan.

Meteorologi kuitenkin mainitsee, että maailmasta löytyy myös alueita, joissa hellelukemat eivät ylity. Päinvastoin.

– Tällä hetkellä esimerkiksi Kanadassa ja Venäjän länsiosissa on viileämpää. Kartalta löytyy tällä hetkellä kaikenlaista, Saarikalle kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat