Ihminen on muutakin kuin biologinen koneisto. Kosketuksen kulttuurihistoriaa tutkinut filosofian tohtori Taina Kinnunen laajentaa ihmiskäsitystä ja sai siksi tänään Terveystoimittajat ry:n tunnustuspalkinnon Hyvän Tiedon Omenan.
– Kinnusen näkökulma ihmisen hyvinvointiin, terveyteen ja sairauksiin on valtavirrasta poikkeava. Tiedotusvälineissä terveydestä puhutaan tekoina ja suorituksina, oikeana tai vääränä ruokavaliona. Ihminen on kuitenkin muutakin kuin biologinen koneisto, sanotaan palkinnon jakoperusteissa.
– Hän myös osaa selittää tutkimuksiaan ja popularisoida tiedettä, kertoo Terveystoimittajien puheenjohtaja Mirja Karlsson.
Taina Kinnusen koskettamista käsittelevä kirja Vahvat yksin, heikot sylityksin ilmestyi vuonna 2013 ja aiheutti aikamoisen kohun mediassa. Se perustui suomalaisiin omaelämäkertoihin kosketuksesta ja lopputulema oli, että suomalaiset ovat kosketuskammoista kansaa. Terveyden kannalta kosketus olisi kuitenkin erittäin tärkeää.
– Olen todella iloinen ja otettu tästä palkinnosta ja erityisesti siitä, että se tuli terveystoimittajilta. Heillä on hyvä pohjatieto ja intohimo näihin tutkimiini aiheisiin, sanoo Kinnunen MTV Uutisille.
– Kosketuskirjani vei voimani aika totaalisesti ja tuntui, että minulla ei ole enää mitään sanottavaa kenellekään. Päivystävän dosentin roolikin on välillä raskas, mutta silti olen taas jo uuden tutkimuksen kimpussa. Tutkin nyt sitä, miten hyvää tyyppiä esitetään rekrytointihaastatteluissa.