Säilönnän erikoissokerit soveltuvat kaikkien hilloissa maistuvien marjojen ja hedelmien säilömiseen. Hillojen ja marmeladien keittäminen on helppoa ja nopeaa. Katso vinkit syksyisiin hilloihin ja pikkelsseihin!
Nyt on aika poimia omenat puista ja laittaa kattilat porisemaan. Hillosokerin avulla säilöö näppärästi suurenkin sadon. Mikään ei voita pimeänä talviaamuna jääkaapista napattua omenahilloa ruispuuron päällä. Kaupan valmishilloihin verrattuna oma, hillosokerilla tehty kotihillo sisältää useimmiten huomattavasti vähemmän sokeria.
Myös kirpeän raikkaita marjoja notkuvat puolukan varvut odottavat poimijaansa. Hillo-marmeladisokerista, puolukoista ja omenapaloista syntyy taivaallinen marmeladi korppujen lisukkeeksi.
– Hillo-marmeladisokeria käyttämällä syntyy kiinteämpiä, runsasmarjaisia ja vähemmän makeita hilloja, sillä sitä tarvitaan noin 2/3 hillosokerin määrästä, neuvoo Suomen Sokeri Oy:n markkinoinnin suunnittelupäällikkö Inari Kettula.
Parissakymmenessä minuutissa tölkkiin
Säilöntäsokerit sisältävät kidesokerin lisäksi marjojen ja hedelmien omaa hyytelöivää ainetta pektiiniä. Sen ansiosta hillo valmistuu vain 5–15 minuutin keittämisellä. Lyhyen kuumennuksen ansiosta marjojen ja hedelmien vitamiinit, maku ja väri säilyvät hyvin.
Säilyvyyden parantamiseksi hillosokereihin on lisätty kaliumsorbaattia, jota on luonnostaan muun muassa pihlajanmarjoissa. Kaliumsorbaatti on tarpeen vähemmän sokeria sisältävissä kotihilloissa ja -marmeladeissa, vaikka sokeri itsessään parantaakin säilyvyyttä. Tärkeintä on kuitenkin laadukkaiden raaka-aineiden käyttö ja hillon pakkaaminen puhtaisiin purkkeihin mahdollisimman ilmatiiviisti.
Vain mielikuvitus rajana
– Hillosokeri sekä Hillo-marmeladisokeri käyvät kaikkien hilloamiseen sopivien marjojen, hedelmien ja muidenkin kasvisten säilöntään – vain mielikuvitus on rajana. Parhaat yhdistelmät löytyvät ennakkoluulottomasti kokeilemalla, esimerkiksi inkivääri-omena ja porkkana-appelsiini ovat testaamisen arvoiset yhdistelmät, Kettula kertoo.
Suunnitelmallinen kotikokki loihtii myös tuliaiset tai persoonalliset joululahjat hyvissä ajoin. Lasitölkissä ojennettu kotimarmeladi lämmittää saajan mieltä takuuvarmasti.
Puolukka-omenapalahillo
600 g (1 l) puolukoita
400 g omenoita kuutioina
½ dl vettä tai makeaa viiniä
500 g Dansukker Hillosokeria
1 rkl Dansukker Vaniljasokeria
1 tl kuivattua minttua
Mittaa puolukat, omenakuutiot ja vesi tai viini kattilaan. Kuumenna kunnes muodostuu vesihöyryä. Lisää hillosokeri, kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti noin 10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Sekoita vaniljasokeri ja minttu hilloon. Jäähdytä parikymmentä minuuttia, kunnes marjat eivät nouse enää pintaan.
Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje huolellisesti. Säilytä mieluiten viileässä. Nauti lettujen ja pannukakun kera, käytä leivonnaisissa ja jälkiruoissa.
Puolukka-omenapikkelsi
200 g (3 ½ dl) puolukoita
1 omena suikaleina
1 porkkana kuorimaveitsellä lastuiksi vuoltuna
1 pieni sipuli silputtuna
¾ dl viinietikkaa
½ tl musta- tai valkopippuria rouhittuna
¼ tl punaista chilirouhetta
¼ tl suolaa
1 dl Dansukker Hillo-marmeladisokeria
Mittaa aineet kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä vartti, sekoita välillä. Tölkitä. Nauti grillatun, mausteisen porsaanfileen tai riistan kanssa. Säilytä pikkelsi jääkaapissa.
Puolukka-omenapaistos
8–10 annosta
Täyte
250 g (4 dl) puolukoita
2 kuorittua omenaa ohuina lohkoina
1 dl Dansukker Hillosokeria
(1/2 tl kanelia)
Taikina
200 g leivontamargariinia
2 dl Dansukker Ruokokidesokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 kananmunaa
3 ¼ dl speltti- tai sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Muruseos pinnalle
50 g margariinia
1 dl Dansukker Ruokokidesokeria
2 dl neljän viljan hiutaleita
Sekoita täytteen aineet.
Vatkaa pehmeä margariini, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauho-leivinjauheseos viimeisenä taikinaan. Kaada taikina uuni- tai piirasvuokaan (ø 28 cm, laidan korkeus 4 cm tai 24 x 29 cm), tasoita pinta ja levitä täyte päälle. Vatkaa muruseoksen rasva vaaleaksi.
Lisää ruokokidesokeri ja hiutaleet lastalla sekoittaen. Ripottele muruseos täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin keskiosassa 35–40 minuuttia.
Tarjoa lämmin paistos pehmeän vaniljajäätelön kanssa.
Uusimmat
-
14:14
Poliisi ampui miestä Tampereella – Syyttäjälaitokselta lisätietoa
-
14:11
HIFK näytti yllätyshankinnalle ovea
-
13:54
Jenni Alexandrovan poika 15 vuotta – suloiset lapsuuskuvat julki
-
13:50
Suomen perinneruoka säikäytti NHL-tähden – "Se oli hämmentävää"
-
13:44
Suora lähetys pian: Stubb kertoo, mitä puhunut Kiinan kanssa Venäjästä ja Pohjois-Koreasta
-
13:38
Syy suomalaiskauppojen salaattisekasortoon selvisi: "On tämä sellainen saakelin show"
-
13:38
Järisyttäviä kulissipaljastuksia: Näin varma Vinicius Junior oli Ballon d'Orin voitosta
-
13:30
Poliisi tutkii: Taksikuski ryösti asiakkaan, pahoinpiteli ja ajoi päältä Vantaalla – epäilty yhä karussa
-
13:07
Virolta nootti Venäjälle
-
13:02
Uusi yritys: Tuskaiselta Ilvekseltä taas peliliike SM-liigassa
-
13:01
Venäjä ärähti Suomen takavarikoista – Kreml uhkailee oikeustoimilla
-
12:33
Kuulapyssyn kanssa liikkunut mies aiheutti poliisitehtävän Oulussa
-
12:24
Terrafame aloittaa muutosneuvottelut – koskevat yli 800 työntekijää
-
12:17
Kertoivatko Leijonien valinnat totuuden Liigasta? Antti Pennanen löi pöytään kovia lukemia
-
12:12
Vaasan Sport isossa ahdingossa: "Tarvitaan puoli miljoonaa euroa"
-
12:10
Stubbilta heti suora viesti Kiinalle – Xi nosti esiin yllättävän asian suomalaisista
-
12:04
Helsingin hovioikeus kumosi Kulmunin entisen avustajan petostuomion
-
11:55
Anna Puu ja Jukka Immonen viettivät merkkipäiväänsä – artisti jakoi herttaisen postauksen: "Joka päivä valitsen sinut"
-
11:53
Kysely: Suomen venäjänkielisistä yli joka kymmenes hyväksyy Venäjän sotatoimet Ukrainassa – lähes puolet kieltäytyi vastaamasta
-
11:46
Joukkoliikenteen lipunhintoihin reilu korotus Helsingin seudulla
-
Lataa lisää