Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ehdottaa kouluruokailun kehittämistä esimerkiksi ilmaisilla välipaloilla ja oppilaiden osallistamisella. Myös OAJ:ssa tunnistetaan tarve kouluruokailun kehittämiselle.
Video: Miltä kouluruoka nykyisin maistuu? Näin ruoka maittoi Kaisaniemen ala-asteella!
Kyselytutkimukset ovat osoittaneet kouluruoan suosion laskeneen viime vuosien aikana. Ylen mukaan joillain paikkakunnilla jopa 60 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista jättää syömättä kouluruokailussa vähintään kerran kouluviikon aikana.
Ministeri Lepän mukaan tutkimustulokset eivät kuulosta hyvältä.
– Pitää pystyä toimimaan niin, että yhä useampi koululainen syö kouluruoan, eikä sitä korvata muilla välipaloilla, esimerkiksi pahimmillaan energiajuomilla, Leppä toteaa.
Ministeri ehdottaa enemmän yhteisiä ruokahetkiä
Lepän mukaan esimerkiksi kouluruokailun yhteisöllisyyteen tulisi panostaa.
Ratkaisuna tähän opettajat voisivat jatkossa syödä päivittäin yhdessä oppilaiden kanssa.
– Jokainen tietää omasta perheestään, mikä merkitys yhteisellä ruokahetkellä on. Sama toimisi kouluissa. Yhteistä ruokahetkeä tarvitaan, Leppä perustelee.
Lepän mukaan kouluilla voisi jatkossa olla myös velvollisuus ottaa oppilaat mukaan ruokailujen suunnitteluun esimerkiksi oppilasraatien muodossa. Tällä hetkellä osallistaminen perustuu vapaaehtoisuuteen.
Budjetista lisäpanostuksia kouluruokailuun?
Lisäksi päivittäin tarjottava ilmainen kouluvälipala on Lepän mukaan "pohtimisen arvoinen vaihtoehto".
– Koulupäivät venyvät, on kerhoja ja muita aktiviteetteja, ja vanhempien työajat ovat yhä vaihtelevampia. Tähän sopisi varmasti oikein hyvin mahdollisuus välipalaan. Osassa kouluissahan sitä jo tarjotaankin, Leppä kertoo.
Lepän mukaan ideoista on keskusteltu esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.).
Nykyinen hallitus ei ehdi kouluruokailua käsittelemään: mahdolliset päätökset asiasta tehdään seuraavalla vaalikaudella. Lepällä ei ole arviota uudistusten hinnasta.
– Mielestäni kysymyksessä on niin tärkeä asia, että kyllä ensi vaalikaudella pitää tarkkaan pohtia, voitaisiinko kouluruokailuun tehdä pieni lisäpanostus. Suunta on saatava muuttumaan, Leppä sanoo.
OAJ: Kyseessä koti- ja kasvatuskysymys
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toivoo yhtä lailla loppua kouluruokailun suosion heikkenemiselle.
Lähtökohtaisesti kyseessä on kuitenkin Luukkaisen mukaan koti- ja kasvatuskysymys.
– Ammattilaiset ovat suunnitelleet kouluruoan, jossa on ravintoarvot kohdallaan. Kotona pitää ohjata syömään monipuolisesti ja maistamaan kaikkea. Sillä on merkitystä kouluruoan suhteen, Luukkainen toteaa.
Oppilaiden pakottaminen ruokailuun ei Luukkaisen mielestä ole välttämättä oikea ratkaisu.
– Jos koulun lähellä on mäkkäri tai vaikka kioski, joku voi saada päähänsä, että 'lähdetään tuonne, ei syödä kouluruokaa'. Vaikka se olisikin kiellettyä, siitä tulee ilmiö, Luukkainen kuvailee.
"Ei voi aina olla herkkuruokaa, lihapullia tai makaronilaatikkoa"
Oppilaiden osallistaminen kouluruokailun suunnitteluun on Luukkaisen mielestä sinänsä hyvä idea.
– Täytyy kuitenkin muistaa, että ruokaa tehdään erittäin tiukalla budjetilla. Ruoka ei myöskään voi aina olla herkkuruokaa, lihapullia tai makaronilaatikkoa, vaan sen pitää olla myös monipuolista.
Myös Lepän idea ilmaisista välipaloista on OAJ:lle lähtökohtaisesti tervetullut – jos vain rahaa riittää.
– Kääntäisin kysymyksen talousihmisten niskoille. Jos katsotaan, että siihen on rahaa, eihän se paha asia sinällänsä ole. Välipaloihin ei saa kuitenkaan ottaa rahaa muusta koulunpidosta, Luukkainen painottaa.