Eduskunnan oikeusasiamies Pasi Pölönen teki marraskuussa linjauksen, joka puhuttaa kouluissa eri puolilla Suomea. Koulujuhlia ei tulisi enää järjestää kirkossa.
Oikeusasiamies katsoi, ettei kouvolalaisen Naukion koulun joulujuhlaa tulisi järjestää kirkossa, sillä kirkossa pidettävä joulujuhla loukkaa oppilaiden yhdenmukaisuutta ja uskonnonvapautta.
Linjaus sai runsaasti mediahuomiota ja ajoi koulut pohtimana perinteitään. Monissa kouluissa joulujuhlaa on vietetty juuri kirkossa.
Kouvolalaisen Naukion koulun ohella esimerkiksi Laukaan kirkonkylän koulu sekä Kannuksen yläkoulu ja lukio ovat siirtäneet joulujuhlansa muualle.
Kirkkojuhla peruttiin Kouvolassa
Riittävän suuren tilan löytäminen kirkon korvaajaksi ei kuitenkaan välttämättä käy aivan käden käänteessä. Monilla paikkakunnilla suuremmalle väkijoukolle soveltuvaa juhlatilaa ei välttämättä ole ollenkaan.
Laukaan kirkonkylän koulun rehtori Marko Samula kertoo, että oikeusasiamiehen linjaus aiheuttaa päänvaivaa. Esimerkiksi oppilaiden vanhemmat eivät tänä vuonna voi osallistua joulujuhlaan käytännön syistä.
– Pidämme nyt kaksi erillistä lukukauden päätöstilaisuutta koulun ruokasalissa. Tilaisuuksien ohjelma on lähes sama kuin mitä olimme ajatelleet kirkossa pidettäväksi. Myös tälle tapahtumalle järjestämme vaihtoehtoisen ohjelman. Tila-ahtauden takia emme valitettavasti voi kutsua vanhempia mukaan, Samola sanoo.
– Pidämme kuitenkin tärkeimpänä sitä, että lapset pääsevät esittämään tilaisuudessa jo harjoittelemiaan ohjelmia. Teemme työtämme lapsia varten, Samola tiivistää.
”Salin ulkopuolella on seisomapaikkoja”
Tilojen puute vaivaa myös Naukion yhtenäiskoulua, jota oikeusasiamiehen alkuperäinen selvitys koski.
Tänä vuonna joulujuhla joudutaan pitämään kirkon sijaan koulun omissa, ahtaammissa tiloissa.
– Naukion joulujuhla siirrettiin Kuusankosken kirkosta koulun omiin tiloihin. Pidämme juhlan koulun auditoriosta ja ruokalasta tehtävään juhlatilassa, jossa on 400 istumapaikkaa ja 100 seisomapaikkaa, Naukion yhtenäiskoulun rehtori Kai Mikkonen kertoo MTV Uutisille.
– Meillä on oppilaita ja henkilökuntaa yli 400, joten osa koulun väestäkin on seisomapaikoilla. Huoltajille ilmoitamme, että salin puolella on heille noin 70 seisomapaikkaa, Mikkonen summaa.
Pienessä Kannuksen kunnan yläkoulussa ja lukiossa on puolestaan oltu onnekkaampia, sillä kirkolle löytyi toimiva, korvaava tila.
Rehtori Sakari Typpö kertoo, Kannuksen yläkoulussakin päädyttiin oikeusasiamiehen linjauksen ja monien keskustelujen kautta siihen, että koulun päätöstilaisuus siirretään kirkosta toisaalle, vapaa-ajan keskukseen.
Siirrosta keskusteltiin sivistystoimen viranhaltijoiden kanssa. Päätöksessä huomioitiin myös saatu palaute.
– Onhan tämä ylimääräistä työtä ja valmistelua vaatinut, kun lyhyellä varoitusajalla muutetaan paikkaa. Vapaa-ajan keskus on toisaalta todella hyvä ja toimiva tila, Typpö kertoo.
– Joulukirkkohan meidän tilaisuus ei ole ollut. Meillä tilaisuus on ollut lukukauden päättäjäiset. Mutta ongelmia tulee, kun tilaisuus on kirkossa. Meidän täytyy tarjota tilaisuus, johon kaikki voivat osallistua, Typpö pohtii.
Päätös on herättänyt tunteita
Typpön mukaan ratkaisu siirtää juhla pois kirkosta on herättänyt tunteita oppilaiden vanhemmissa. Reaktioita on ollut laidasta laitaan.
– Tapahtuma on monelle tärkeä. Aihe herättää vahvoja tunteita, mutta on meille tullut sellaistakin palautetta, että muutos selkeyttää kokonaisuutta, Typpö sanoo.
Pettymyksiä on tullut myös nuorten keskuudessa.
– Joulun päätösjuhla on lopulta lasten ja nuorten juhla. Nuorille tämä on tuottanut pettymyksiä. Olemme koulussa pohtineet sitä, miten tällaisia muutoksia koulussa käsitellään, Typpö kokoaa.
– Joulujuhlien perinne on tosi tärkeä monelle. Pitäisi pystyä säilyttämään se hyvä, mikä on ollut tähän asti, Typpö kuvaa.
Typpö sanoo, että Enkeli taivaan -virsi lauletaan päätöstilaisuudessa samaan tapaan kuin muinakin vuosina – vain tila on vaihtunut.