Aika on kortilla, mutta treenata pitäisi. Kiireisen ihmisen ikuisuusongelma, johon ratkaisu löytyy kotikuntosaleilta. Mutta entä, jos kodin tunnelmaa ja sisustusta ei halua pilata isoilla ja kolkoilla kuntosalilaitteilla?
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Sisustussuunnittelija Susanna Vennon neuvoilla luot kotiisi kauniin, mutta toiminnallisen kotikuntosalin. Vento on sisustanut Mikkelin Asuntomessujen kohteen numero 6 Harmaja Saimaan. Kohteeseen on rakennettu harmoninen kotikuntosali, joka soveltuu myös joogastudioksi.
1. Enemmän luonnonvaloa!
Unohda kellarit ja varastot! Sijoita kotikuntosali kodin valoisiin tiloihin. Usein kuntosalit on rakennettu pimeisiin tiloihin, jonne ei pääse luonnonvaloa ja valo tuodaan tiloihin loisteputkivaloin.
– Luonnonvalon avulla treenaaminen saadaan vastaamaan luonnon olosuhteita. Liikunnan harrastamisen pitäisi olla rentouttavaa ja missä muualla ihminen rentoutuukaan paremmin kuin luonnossa, Vento kertoo.
Rauhoita kotisi joogastudioksi
Raivaa kalenteristasi Etsi kodistasi joogamaton kokoinen tila
Sulje kodin hälinä pois ovilla tai etsi tila, jonne muut kodin äänet eivät kuulu
Säädä valaistus pehmeämmäksi
Jos oma ideapankki on tyhjä, voit ottaa avuksesi esimerkiksi Yogaia-sovelluksen, josta löytyy erimittaisia joogatuokioita
Isot ikkunat kotikuntosalilla luovat tunteen yhteydestä luontoon ja auttavat myös ilmanvaihdossa.
2. Vaihtele valaistusta treenin mukaan
Mikäli luonnonvaloa ei ole saatavilla, tuo tilaan pehmeää valoa, joka on säädeltävissä. Säädettävät valot mahdollistavat tilan muuntelun eri käyttötarkoituksiin. Hikitreeniä varten energiatasot saa usein korkeammiksi valoisassa tilassa, kun taas joogaaminen on tunnelmallisempaa hämärässä.
– Kuntosalilla käytettävät kovat loisteputket luovat laitosmaisen olon ja urheilun ei pidä olla laitosmaista, Vento toteaa.
3. Peilit luovat avaruutta ja auttavat treenaamisessa
Punttisaleilla on peilit kahdesta syystä: luomassa avaruutta ahtaisiin ja pimeisiin tiloihin sekä helpottamassa omien liikeratojen tarkkailemista ja niiden korjaamista. Niin pitäisi asiantuntijan mukaan olla myös kotisaleillakin. Peilistä voi tarkkailla omia liikeratoja ja korjata niitä.
– Kaikkiin lajeihin, kuten joogaan, ei liity itsensä peilaaminen liikuntatuokion aikana. Peilit kuitenkin tekevät pienestäkin tilasta avaramman ja voivat jopa triplata tilan tunnun.
4. Puulattia joustaa, vaikka sille mätkähtäisi
Niin kuin kuntosaleilla, myös kotisalien lattian tulee olla joustava. Näin loukkaantumisvaara pienenee, vaikka lattialle kaatuisikin. Suomessa ja Skandinaviassa kannattaa suosia puulattiaa, sillä se joustaa enemmän kuin betonilattia. Myös joustava korkkilattia on hyvä valinta lattiamateriaaliksi. Isot painot vaativat alleen kumimaton, joka suojaa lattiaa ja vähentää melua.
Sisustussuunnittelija hakisi inspiraatiota kotikuntosalien materiaalivalintoihin kyläkoulujen liikuntasaleista.
– Kyläkoulujen jumppasaleissa on paksut mäntylattiat, vaaleat seinät, pukkihyppelypenkit ja köydet katossa. Ne ovat todella kauniita ja käytännönläheisiä, Vento sanoo.
5. Muutamilla välineillä saa aikaan tehokkaan treenin
Yksinkertaisimmillaan hyvään kotitreeniin tarvitsee vain vähän tilaa ja oman kehon. Kehonpainotreenien suosio kasvaa entisestään, sillä niitä on helppo tehdä missä vain. Kotikuntosalille kannattaa hankkia ainakin matto, käsipainot tai kahvakuula, penkki ja mahdollisesti puolapuut tai renkaat.
Monet valmistajat myyvät kotitreeniin soveltuvia kauniita painoja ja penkkejä, jotka sopivat myös kodin sisustukseen. Pohjoismaiset valmistajat myyvät puisia penkkejä ja treenivälineitä, jotka istuvat täydellisesti luonnonläheiseenkin sisustukseen.
– Olen ostanut tyttärilleni kauniita renkaita sekä köysiä ja ne riippuvat oviaukoissa. Puolapuissamme voi kuivata pyykkiä tai treenata. Kahvakuula voi toimia myös ovenpainona.
6. Viherkasvit tekevät tilasta raikkaamman
Viherkasvit puhdistavat ilmaa ja tekevät näin tilasta raikkaamman. Kasveilla voi myös lisätä tilan viihtyvyyttä ja tuoda palan luontoa myös sisälle kuntosaliin.
Asuntomessuilla vietetään tällä viikolla Harrastusviikkoa. Viikon aikana järjestetään energisoivia joogatunteja, johon kaikki messuvieraat voivat osallistua. Osta lippusi ennakkoon täältä.