Ei ole täysin yhdentekevää, minkälaiset pihakalusteet omalle terassille hankkii.
Huhtikuun alku merkkaa monille viimeistään kevään alkamista. Myös terassit ja takapihat on aika kunnostaa talviteloilta ottamaan kevätaurinko vastaan.
Yksi urakan tärkeimmistä vaiheista on terassikalusteiden huolto ja kunnostus. Suomen kelit ovat kuitenkin materiaalien kannalta haastavia.
Jos kalusteita ei ole esimerkiksi talven aikana suojattu oikein, eivät kalusteet kestä kovin montaa kautta ehjinä.
Silloin voi olla aika lähteä huonekaluostoksille.
Lue myös: Ajattelitko puhdistaa hiekoitushiekan pihaltasi? Älä hävitä näin!
Materiaalilla on väliä
Auringon kannalta on erityisen tärkeää valita oikeanlaiset kalustemateriaalit pihalle. Varsinkin, jos pihalta ei löydy varjoa, vaan aurinko pääsee täydellä voimallaan kesällä porottamaan.
– Lähtökohtaisesti aurinko on haastavin elementti. Se kuormittaa huonekalua materiaalista huolimatta, Vepsäläisen toimitusjohtaja Jussi Lindholm kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Moni ehkä tietää, että huonekalujen värit haalistuvat herkästi auringossa. Lindholm vinkkaa, että orgaanisissa materiaaleissa auringon haalistava vaikutus ei välttämättä näy yhtä voimakkaasti.
Orgaanisten materiaalien etu on myös se, että niitä voidaan vielä jatkokäsitellä. Säännöllinen huolto pidentää huonekalun ikää. Usein puu on kuitenkin materiaalina hivenen tyyriimpi kuin muut vaihtoehdot.
On tärkeä muistaa, että pihakalusteet ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu ulkokäyttöön. Niiden siis pitäisi lähtökohtaisesti kestää auringonvaloa, sadetta ja olla helposti pyyhittäviä siitepölykauden aikaan. Siitepöly näkyy herkemmin tummalla ja tasaisella pinnalla.
Lue myös: Pistokkailla saat säästöjä puutarhamenoihin – asiantuntija kertoo, miten onnistut!
Mikä materiaali on paras?
Huonekalukaupoilla on nykyisin valtava määrä erilaisia materiaaleja. Erityisesti rottinki on viime vuosina taas trendannut pihakalusteissa.
Perinteistä rottinkia muistuttava polyrottinki on muoviseosta, josta punotaan huonekaluja samaan tapaan kuin perinteisestä rottingista.
– Jos muistelee omaa lapsuutta, niin valittavana oli lähinnä ne valkoiset muovituolit, Lindholm muistelee.
Nykyisin on mahdollista valita erilaisten muovisten, puisten, alumiinisten, betonisten ja narupunosten joukosta mieleisensä. Jokaisessa materiaalissa on hyviä ja huonoja puolia.
Esimerkiksi metalli on monella tapaa oivallinen laiskan ihmisen materiaali. Toisaalta metallissa riskinä on ruostuminen.
Lindholm kehottaa pohtimaan, kuinka paljon pihakalusteiden eteen on valmis näkemään vaivaa. Se voi olla materiaalin kannalta ratkaiseva tekijä.
Katso haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. Lisäksi Tikkurila Oyj:n tekninen neuvoja Otto Tomi näyttää, kuinka saat puutarhakalusteet kiiltämään.