Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen tapauksessa, jossa sen mukaan onnettomuuden uhria ei kohdeltu hienotunteisesti.
Iltamakasiinin jutussa kerrottiin yhdysvaltalaisen pojan kuolemasta yliajon uhrina. Juttu oli sijoitettu viihdeosioon. Neuvoston mukaan Iltamakasiini rikkoi Journalistin ohjeiden kohtaa, jonka mukaan esimerkiksi onnettomuuksien uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.
Media oli lainannut brittiläistä Metro-sivustoa ja julkaissut uutisen 11-vuotiaasta pojasta, joka oli joutunut yliajetuksi, heitteille jätetyksi ja kuoli sairaalassa.
Ilta-Sanomat sai kaksi langettavaa päätöstä, joista toinen perustui piilomainontaan ja toinen piilomainonnan lisäksi siihen, ettei konserniyhteyttä kerrottu lukijalle. Toisessa tapauksista lehti julkaisi verkossa jutun Suomen suurimmasta ja pienimmästä yksiöstä. Juttu perustui melkein täysin samaan konserniin kuuluvan verkkosivuston Oikotien tietoihin ja linkityksiin, mutta yhteyttä ei kerrottu lukijalle.
Ylelle vapauttava uutisoinnista joukkokokoontumisesta
JSN antoi kolmen langettavan lisäksi viisi vapauttavaa päätöstä. Neuvosto käsitteli toukokuun kokouksessaan kahdeksan kantelua, joista kolme koski piilomainontaa.
Vapauttavan päätöksen saivat Kaleva, Ylen uutiset, Sydän-Satakunta, Karjalainen ja Keskisuomalainen.
Esimerkiksi Ylen uutiset kertoi poliisin varautumisesta mahdolliseen turvapaikanhakijoiden joukkokokoontumiseen Helsingin keskustassa. JSN katsoi, että Ylellä oli uutisoinnilleen riittävät perusteet, vaikka kokoontumista ei lopulta järjestetty.
Ylen yhtenä lähteenä oli Suomen Uutiset, mutta Ylen juttu oli perustunut pääosin viranomaislähteeseen. Yle myös teki aiheesta jatkojutun, jossa kerrottiin, että Helsingissä ei tapahtunut tavallisuudesta poikkeavaa. JSN kertoi aiemmin päätöksessään Suomen Uutisten uutisen olleen perätön, mutta korjasi päätöstään poistamalla kohdan perjantaina. JSN ei ota kantaan siihen, oliko uutinen perätön vai ei.
JSN:n langettava päätös tarkoittaa, että media on jossakin asiassa toiminut vastoin hyvää journalistista tapaa. Neuvosto on tiedonvälitysalan itsesääntelyelin.
*Oikaisu 20.5.2016: Jutussa kerrottiin aiemmin, että JSN otti kantaa joukkokokoontumisuutisen todenperäisyyteen. JSN ei ota kantaa siihen, oliko uutinen perätön vai ei. JSN korjasi päätöstään uutisen julkaisun jälkeen.