Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisunsa siitä, onko Suomen valtio antanut sitovan suostumuksen liikemies Peter Fryckmanin asian käsittelemisestä Haagin välitystuomioistuimessa.
Fryckmanin mukaan hänen ja Suomen valtion välillä on sitova suostumus siitä, että niin sanottujen Kouri-kauppojen veroseuraamuksia koskevat erimielisyydet ratkaistaan välimiesmenettelyssä Haagissa. Fryckman on nostanut Helsingin käräjäoikeudessa kanteen, jossa hän vaatii suostumuksen vahvistamista.
Fryckmanin mukaan entinen oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps., myöhemmin sin.) antoi keväällä 2017 suostumuksen asian viemiselle Haagiin.
Kanteen mukaan Lindström antoi ja allekirjoitti suostumuksen nimenomaan oikeusministerinä eikä yksityishenkilönä.
– Tämä näkyy selvästi suostumuksen sanamuodosta, "Oikeusministerinä annan suostumukseni...", sekä suostumuksen allekirjoitusrivistä, "Jari Lindström, oikeus- ja työministeri", sanotaan kanteessa.
Fryckman sai tuomion
Fryckman toimi Kansallis-Osake-Pankin (KOP) välikätenä 1980-luvun lopun Kouri-kaupoissa, joissa suomalaisyhtiöiden omistuksia siirreltiin lähinnä KOP:n rahoituksella. Fryckmanin määräysvallassa olleet yhtiöt nettosivat Suomen Yhdyspankin (SYP) nurkanvaltaukseksi kutsutussa operaatiossa euroissakin laskettuna miljoonia.
Fryckman sai tuomion talousrikoksista, ja hänet määrättiin maksamaan veroja saamastaan myyntivoitosta. Fryckmanin mukaan veroja perittiin liikaa ja perusteettomasti.
Valtio vaatii kanteen hylkäämistä
Suomen valtio vastustaa jyrkästi Fryckmanin kannetta suostumuksen vahvistamisesta ja vaatii kanteen hylkäämistä. Valtion mukaan sitovaa suostumusta Haagiin pääsystä ei ole annettu.
Valtio katsoi vastauksessaan käräjäoikeudelle, ettei Lindströmillä ollut kelpoisuutta antaa valtion puolesta sitoumusta Fryckmanin korvausvaatimusten käsittelemisestä Haagin välitystuomioistuimessa. Valtion mukaan kysymys ei kuulu oikeusministeriön toimivaltaan eikä väitettyä suostumusta ole annettu lain ja asetusten edellyttämällä tavalla.
Suostumukseksi otsikoitu asiakirja on lisäksi valtion mukaan liian yleisluontoinen, jotta se voisi muodostaa välityssopimuksen.
– Väitetty suostumus on joka tapauksessa peruutettu, vastauksessa sanotaan.
Valtio myös katsoo, ettei väitetyn suostumuksen kohteena oleva asia ole ylipäätään välityskelpoinen.
Lindström: Erityisavustajaa painostettiin
Lindström itse kertoi helmikuussa 2019 STT:lle tehneensä allekirjoituksen antamisessa virheen. Lindströmin mukaan asiassa painostettiin hänen erityisavustajaansa. Lisäksi Lindström sanoi työuupumuksen vaikuttaneen hänen päätöksentekokykyynsä.
– Varmaan kymmenen minuuttia siitä, kun olin sen allekirjoittanut, tulin katumapäälle. Ihan varmasti sillä jatkuvalla kuormalla ja paineella oli tekemistä oman arviointikyvyn kanssa, Lindström sanoi STT:lle.
Ulkoministeriö ja Lindström näkivät vaivaa, jotta suostumus saatiin peruutettua. Joulun alla 2018 Haagin välitystuomioistuimen pääsihteeri päätti, ettei oikeus käsittele juttua.
Keväällä 2019 Fryckman vei suostumuskiistan Helsingin käräjäoikeuden arvioitavaksi. Tapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa tämän vuoden kesäkuussa.