Kova poliittinen retoriikka huolestuttaa: "Jos halveksuva puhetyyli yleistyy, se muuttuu nopeasti vihapuheeksi"

Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen Helsingin hovioikeudessa 22.8.2011
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen (etualalla).MTV3
Julkaistu 20.07.2016 17:30

MTV UUTISET - STT

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on huolissaan poliittisen retoriikan koventumisesta esimerkiksi maahanmuuttoon ja islamiin liittyvissä asioissa.  

– On huolestuttavaa, jos suvaitsematon, halveksuva ja solvaava puhetyyli yleistyy. Se muuttuu hyvin nopeasti vihapuheeksi, ja sellaisella ei ole sananvapaussuojaa.

Poliittisen retoriikan rajat ovat nousseet taas julkiseen keskusteluun perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen ja Sebastian Tynkkysen Facebook-kirjoittelun vuoksi.

Hakkarainen kirjoitti perjantaina Nizzan terrori-iskun jälkeen, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja". Tynkkynen puolestaan yhdisti tiistaina Facebook-kirjoittelussaan islamin ja terrorismin.

Hän muun muassa kirjoitti Suomessa olevan sitä turvallisempaa, mitä vähemmän maassa on muslimeja.

Tynkkynen jatkoi aiheesta kirjoittelua Facebookissa keskiviikkona.  

– Niin kauan, kun imaamit eivät irtisanoudu Muhammadin vahingollisista opetuksista ja esimerkistä, jatkuvasti uudet muslimit räjäyttelevät itseään Allahin nimeen. Ja tämän kyllä tietävät muslimit itsekin. He tietävät, mikä ongelma heidän yhteisöllään on. Yksittäiset teot länsimaissa uskalletaan tuomita, mutta ei niiden oikeuttajaa, Tynkkynen kirjoittaa.

Hakkaraisesta esitutkinta

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Hakkaraisen kirjoittelusta ja epäilee häntä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, aikooko poliisi aloittaa esitutkinnan Tynkkysen kirjoittelusta.

Toiviainen ei halua ottaa kantaa Tynkkysen ja Hakkaraisen yksittäistapauksiin, koska jo alkaneen ja mahdollisen rikostutkinnan on edettävä syyttäjälle poliisin kautta.

Hänen mukaansa rikosoikeudelliset seuraamukset kohdistuvat kuitenkin nopeasti henkilöihin, jotka esittävät syrjiviä lausuntoja.

– Jos on kysymys rasistisesta syrjinnästä, niin se on hyvin vakavaa. Se myös täyttää hyvin nopeasti rikosoikeudellisetkin kriteerit, Toiviainen sanoo.

Rikoslaki viimeisiä keinoja

Toiviainen toivoo, että poliittiset puolueet ottavat tarvittaessa kantaa edustajiensa ja jäseniensä edesottamuksiin ja ennaltaehkäisevät vihapuheen syntymistä. Hän muistuttaa, että rikoslaki on yksi viimeisistä keinoista puuttua asiaan.

– Yleisestihän ollaan sitä mieltä, että kukaan ei kannata vihapuhetta tai halua sitä. Tällaista saattaa sitten kuitenkin ihmisten retoriikassa ja puheissa olla. Jonkinlaista kurinpalautusta myös puolueissa on syytä tehdä, jos keskustelu luisuu ei-hyväksyttäväksi, Toiviainen sanoo.

Politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta arvioi tiistaina, että perussuomalaiset pelaa maahanmuuttokeskustelussa kaksilla korteilla.

Hänen mukaansa puolueen johto välttelee aiheen kommentointia, mutta antaa kansanedustajien ja muiden poliitikkojen tuoda puolueen kantaa esille.

Toiviainen haluaa, että vihapuheelle ei turruta oikeusjärjestelmässä tai muuallakaan yhteiskunnassa. 

– Olisi huolestuttavaa, jos poliisi ei tutkisi, syyttäjä ei syyttäisi ja tuomioistuimet jättäisivät tuomitsematta rikokset niiden yleisyyden vuoksi, Toiviainen sanoo.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa