Hallitukselle syytteitä rasistisen väkivallan lisäämisestä

Huomenta Suomen poliitikkovierailussa keskusteltiin keskiviikkoaamuna rasismista ja siitä, kuinka oppositio on syyttänyt Oulun viime viikkoisista puukotuksista perussuomalaisten kielenkäyttöä ja hallitusta.

Vihreiden varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Oras Tynkkynen totesi, ettei yksittäistä rasistista väkivallantekoa voida yhdistää yksittäiseen kannanottoon, mutta vihapuhe voi tutkitusti johtaa vihatekoihin. 

– Olemme joutuneet valitettavasti kuluneen vuoden aikana tottumaan siihen, että hallituspuolueiden riveistäkin, ihan ministereitä myöten, esitetään avoimen rasistisia kannanottoja. 

– Ei olisi sinällään yllätys, jos joku näitä kannanottoja kuunnellessaan saattaisi vetää sellaisen johtopäätöksen, että nyt on toiminnan aika. 

Hallituspuolueiden edustaja, kristillisdemokraattien Katariina Hiippavuori, vastasi hallituksen syyttämisen olevan helppo peruste järkyttäville teoille.  

– Ajattelen, että ihmisten merkityksettömyyden kokeminen ja viha sydämessä on laajempi yhteiskunnallinen ongelma. 

– Meillä jokaisella suomalaisella, poliitikolla ja päättäjällä on iso vastuu siitä, miten kohtelemme toisiamme ja miten sydämessämme läheisistämme ajattelemme. 

Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-Aho uskoo sosiaalisen median ja viime vuosien keskustelukulttuurin osasyyksi lähiaikojen väkivaltatapauksiin. 

– Erityisen tärkeää olisi päästä verkkoalustojen osalta viisaampiin ratkaisuihin, joissa nuoretkin liikkuvat, että tällainen saasta ei ihmisten mieliin ole koko ajan tunkemassa. 

– Toivon, että esinnäkin hallitus ottaa isännän roolia eikä jätä vain taivastelemaan tilannetta. 

Tavat keskustella maahanmuuttopolitiikasta jakoivat mielipiteitä

Kristillisdemokraattien Hiippavuori nosti keskustelussa esiin, ettei esimerkiksi maahanmuutto-ongelmista puhuminen tarkoita ihmisen olevan rasisti. 

Vihreiden Tynkkynen puolestaan kyseenalaisti, miten maahanmuuttoon väitetyistä ongelmista on mahdollista keskustella leimaamatta väestöryhmiä. 

– Jos vaikka perussuomalaisten kansanedustajat puhuvat vieraslajeista ja hyvin avoimesti viittaavat sillä ihmisiin, niin miten se on asiallista maahanmuuttokritiikkiä?

Hän kuitenkin myöntää, että eduskunnankeskusteluissa lähes kaikki muut puolueet osaavat keskustella maahanmuuttopolitiikasta asiallisesti.

– Ongelmat, joissa lipsahdetaan ihmisten leimaamisen ja rasismin puolelle tulevat nimenomaan yhdestä puolueesta, Tynkkynen toteaa viitaten perussuomalaisiin. 

Hän ihmettelee, miten hallitus ei saa kyseistä ongelmaa kuriin. 

– Pääministeri Orpo kyllä puhui, että käydään vakavia keskusteluja, mutta ne eivät tunnu johtavan mihinkään.

Keskustelussa käytiin läpi myös sitä, miten hallituksen leikkaukset vaikuttavat väkivaltatapausten lisääntymiseen ja lapsimyönteisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat