Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitukselta kiireellisiä toimenpiteitä köyhien lasten määrän kasvaessa Suomessa.
Video: Helmikuussa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila oli puhumassa Huomenta Suomessa siitä, kuinka lasten lasten yhdenvertaisuus ei toteudu riittävällä tasolla.
Lapsiasiavaltuutettu esittää hallituksella luovutetussa Vuosikirjassa toimenpiteitä köyhyyden poistamiseksi.
Sen mukaan muun muassa toisen asteen koulutus tulisi säätää maksuttomaksi, varhaiskasvatusoikeus palauttaa kokopäiväiseksi kaikille lapsille ja kuntien tulisi käyttää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea enemmän vähävaraisten perheiden harrastustoiminnan tukemiseksi.
– Päättäjät eivät voi odottaa seuraavaa hallituskautta. Hallituksen on linjattava kiireellisistä toimenpiteistä köyhyyden vähentämiseksi. Köyhyys on yhteiskunnalle kallista. Erityisen kallista on lasten köyhyys. Siihen meillä ei ole varaa, Kurttila toteaa tiedotteessa.
Kurttilan mukaan viime vuosina tehdyt lapsilisien leikkaukset ja sosiaalietuuksien indeksitarkistusten jäädytykset vaikeuttavat köyhien perheiden asemaa.
Kun vuonna 1994 kolmesta lapsesta vuoden 2015 hintatasossa sai lapsilisää 513 euroa, vuonna 2019 tämä lapsilisä on enää 319 euroa. Tuoreiden tilaston mukaan noin 110 000 lasta kuuluu pienituloiseen kotitalouteen.
– Tilanne on vakava ja lapset kokevat köyhyyden monet ilmiöt niin koulussa, vapaa-ajalla kuin kotona.
Kurttila on huolissaan tilanteesta, jossa syntyvyys laskee, köyhien lasten osuus kasvaa, oppimistulokset laskevat, lasten terveys ja hyvinvointierot ovat suuret sekä sukupuolen että koulutustaustan osalta.
– Köyhyyspolitiikassa on ymmärrettävä niitä arjen tilanteita, joissa köyhien perheiden lapset voivat esimerkiksi jäädä vaille oppimisen välineitä Suomen peruskoulussa, jonka maksuttomuus on perustuslaillisen suojan piirissä. On myös tunnistettava erilaisten perhetilanteiden vaikutus lasten köyhyyteen.
Lapsiasiavaltuutetun vuosikirja luovutetaan tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.