Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan lasten eriarvoistumisesta kuluvalla hallituskaudella. Eriarvoistumisen taustalla ovat hallituksen rakenneuudistukset ja leikkaukset.
Kurttilan mukaan esimerkiksi päivähoito-oikeuden rajaaminen pois lapsilta, joiden vanhemmat ovat työttöminä, johtaa lapsen syrjintään. Kurttila toteaa, että päivähoidon rajaaminen hankaloittaa esimerkiksi työn hakemista. Toisaalta se kaventaa myös lasten tasa-arvoa.
– YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen keskeisenä periaatteena on lapsen oikeus syrjimättömyyteen ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa ominaisuuteen perustuvaa erottelua.
Kurttila arvostelee tiukasti varhaiskasvatuksen heikentämistä, joka on hänen mukaansa suuressa ristiriidassa lapsen kehityksen ja oppimisen tukemisen suhteen. Hän vaatii hallitusta tekemään hallitusohjelman toimien lapsivaikutuksista erillisen arvioinnin.
Myös kirjastolainsäädännön muutokset huolettavat lapsiasiavaltuutettua.
– Meidän kirjastolainsäädännön soveltaminen tulee kunnille täysin vapaaehtoiseksi. Tämä aiheuttaa kysymyksen, kuinka lasten oikeudet toteutuvat yhtäläisesti kaikkialla Suomessa. Kirjastot ovat olleet lapsille hyvin tärkeä lähipalvelu.
Etuuksien indeksien jäädyttämiset heikentävät heikosti toimeentulevien perheiden tilannetta entisestään. Kurttilan mukaan tosiasioille ei pidä kääntää selkää.
– Eriarvoistuva lapsuus on todellisuutta tämän päivän Suomessa, ja tämä tieto on otettava tosissaan. Olemme hallitusohjelman myötä kääntämässä selkää niille lapsille ja perheille, joilla voisi olla aivan erityisesti tarvetta laadukkaasta varhaiskasvatuksesta.
Kurttila arvioi, että myös peruskoulutuksessa tulisi kiinnittää huomiota tasapuolisuuteen lapsen sosiaalisesta tilanteesta huolimatta.