Kreikan saarelaiset vahvoilla rauhannobelisteiksi – myös Trumpia ja Snowdenia ehdotettu

nobel ehdokas susan sarandon
Yhdysvaltaisnäyttelijä Susan Sarandon siivosi pakolaisten pelastusliivejä Kreikan Lesboksen saarelta joulukuussa 2015. Häntä pidetään yhtenä mahdollisuutena Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 23.09.2016 10:53

MTV UUTISET – STT

Maailman katseet kohdistuvat kahden viikon kuluttua jälleen Osloon, kun Nobel-komitea julkistaa rauhanpalkinnon saajan. 

Jos vedonlyöjien kertoimia on uskominen, palkinto annetaan meren yli tulleiden pakolaisten auttamisesta Kreikassa. Vahvoilla ovat myös Kolumbian sisällissodan päättäneen rahansopimuksen osapuolet sekä vähäosaisien puolesta puhunut paavi Franciscus.

Viisihenkisellä Nobel-komitealla on riittänyt valinnanvaraa, sillä ehdokkaita on nimetty peräti 376. Parin vuoden takainen ennätys rikkoutui liki sadalla ehdokkuudella. 

Ehdotetuista palkinnonsaajista 228 on yksityishenkilöitä ja 148 järjestöjä. Muuta Norjan Nobel-säätiö ei ehdokkuuksista sitten paljastakaan seuraaviin 50 vuoteen. 

Säännöt eivät estä spekulointia ja vedonlyöntiä palkinnonsaajasta, sillä ehdokkaan nimeämiseen oikeutetut tahot – kuten kansanedustajat, yliopistojen professorit ja aiemmat nobelistit – saavat kertoa, ketä ovat ehdottaneet.

Snowden ja Trump myös ehdolla

Kreikan pakolaisauttajien puolesta palkinnon saattaisi vastaanottaa esimerkiksi 85-vuotias Emilia Kamvisi, josta otettu kuva syyrialainen pakolaislapsi sylissä levisi kaikkialle maailmaan. Tai monia hukkumasta pelastanut kalastaja Stratis Valamios sekä Lesboksen saarella avustustöissä toiminut amerikkalainen elokuvatähti Susan Sarandon.  

Nobel-komitea osaa yllättää. Se ei esimerkiksi valinnut viime vuonna selvänä ennakkosuosikkina ollutta Saksan liittokansleria Angela Merkeliä. Ehkä nyt on hänen vuoronsa, sillä Merkel on edelleen ennakkosuosikkien joukossa. 

Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin ja Farc-sissiliikkeen johtajan Timoleon Jimenezin palkitseminen olisi puolestaan perinteinen tunnustus rauhansopimukselle. Samalla Nobel-komitea tulisi nostaneeksi esiin Norjan aktiivisen roolin sopimuksen välittäjänä. 

Poliittisesti paljon tulenarempi olisi tietovuotaja Edward Snowdenin valinta. Ja kyllä: joku on ehdottanut myös Donald Trumpia.  

MTV Uutisten 35-vuotispäivänä muistettiin presidentti Martti Ahtisaaren saamaa Nobelin rauhanpalkintoa:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat