Kreikassa eläkkeisiin kohdistuneet leikkaukset on katsottu perustuslain vastaisiksi. Kreikkalainen korkea hallintotuomioistuin määräsi eilen, että vuoden 2012 leikkaukset eläkkeisiin on peruttava ja eläkemaksut palautettava entiselle tasolleen.
Vuonna 2012 voimaantullut eläkeleikkauslaki laski yksityisen sektorin eläkkeitä viidestä kymmeneen prosenttia.
Tuomioistuimen päätöksen arvioidaan aiheuttavan Kreikalle vuosittain jopa 1,5 miljardin euron lisäkustannukset. Viime vuonna oikeus katsoi samaan tapaan poliisin, armeijan ja palokuntien palkanalennukset perustuslain vastaisiksi.
Kreikan edellinen hallitus viivytteli tuomion jälkeen palkkojen nostamista kuitenkin useita kuukausia, eikä budjettivajeeseen vedoten koskaan kokonaan palauttanut palkkoja entiselle tasolleen.
Brysselissä puhe neuvottelujen "tiivistämisestä"
Oikeuden eläkepäätös saapui samoihin aikoihin kuin luottoluokittaja Standard & Poor'sin ilmoitus Kreikan luottoluokituksen laskemisesta entistä alhaisemmaksi, CCC-luokkaan.
Kreikka menetti plus-merkin kolmen C-kirjaimensa perästä.
S&P:n mukaan Kreikka tuntuu pitävän muun muassa eläkkeiden maksua ja valtion varojen kulutusta kotimaassa velkaohjelmansa maksuja tärkeämpänä.
Kreikan ja sen lainoittajien väliset neuvottelut ovat junnanneet kuukausia ja kiertyneet lähestulkoon umpisolmuun. Kreikka ei hyväksy lainoittajiensa vaatimuksia esimerkiksi eläkkeiden leikkauksista.
Lainoittajat taas ovat tyrmänneet Kreikan suunnitelman valtion talouden tasapainottamisesta epäuskottavana.
Saksan, Ranskan ja Kreikan johtajat tapasivat eilen illalla EU-huippukokouksen illallisen jälkeen.
Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Francois Hollande eivät kommentoineet juttutuokion antia suoraan.
Merkelin edustajan mukaan tapaaminen sujui kuitenkin rakentavassa hengessä ja kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä, että Kreikan ja sen lainoittajien välisiä neuvotteluja on käytävä "entistä intensiivisemmin".
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoi Euroopan johtajien ymmärtäneen, että tilanteeseen on löydettävä kestävä ratkaisu, joka myös mahdollistaa Kreikalle tien takaisin kasvuun.
– Ratkaisun täytyy perustua siedettävään velkaan sekä näkökulmiin, jotka tuovat turvaa ja vakautta Kreikan lisäksi Eurooppaan, Tsipras sanoi.
Tarkemmin tavoista, joilla umpisolmua saataisiin avattua, ei tapaamisen jälkeen pukahdettu.