Kreikan ja lainoittajien välinen epäluottamus ei näytä hälventyvän Kreikan uusimman sovintoesityksen avulla.
Kreikan hallitus toimitti tänään velkojille vastaehdotuksen talousuudistuksista, joilla se voisi saada lisää tukilainaa.
Uutistoimistoille puhuneet virkamieslähteet ampuivat esityksen alas tuoreeltaan. EU-komissio oli niukkasanainen ja ilmoitti arvioivansa tarkasti esityksen sisältöä.
Kreikka on tiettävästi valmis tulemaan vastaan sekä arvonlisäveron korotuksessa että julkisen talouden tasapainoa koskevissa vaatimuksissa. Eläkkeiden leikkauksista hallitus kieltäytyy edelleen.
Kreikan toivelistalla on kiistanalainen esitys siitä, että maa voisi muuttaa Euroopan keskuspankille kesällä erääntyvät velkansa Euroopan kriisirahaston EVM:n pitkäaikaisiksi lainoiksi. Se tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että euromaiden olisi myönnettävä Kreikalle lisärahoitusta.
Brysselissä vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi, ettei EVM:n tuki ole automaattista.
-Tästä täytyy käydä EU:n kanssa neuvottelut, mutta kansallisesti EVM:ää koskevat päätökset tulevat suureen valiokuntaan. Mitään avointa valtakirjaa ei missään nimessä ole.
"Tilanne veitsenterällä"
Soini kuvaili ministeripestinsä ensimmäistä Brysselin-matkaa juhlapäiväksi: tasan kuusi vuotta aiemmin hän aloitti meppinä EU-pääkaupungissa.
Aiemmat puheet tukipakettipolitiikan lopettamisesta ja Kreikan euroerosta vaihtuivat maltilliseen kritiikkiin Kreikan uutta hallitusta kohtaan.
-EU on sääntöperusteinen yhteisö. Yleinen uskottavuus hapertuu ja säännöt menettävät merkityksensä, jos sääntöjä ei noudateta. On tietysti toivottavaa, että Kreikka kokoaa itsensä.
Soinin uuden arvion mukaan "tukipakettipolitiikka ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla". Hänen mukaansa Suomen on kuitenkin noudatettava sitoumuksiaan euroalueen kriisin hoidossa.
-Suomi ei voi olla kuin (Kreikan päähallituspuolue) Syriza, joka ei noudata tekemiään kansainvälisiä sopimuksia.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pui Kreikan jumittuneita lainaneuvotteluja omalla tahollaan vieraillessaan Berliinissä tapaamassa kollegaansa Wolfgang Schäublea. Stubbin mukaan tilanne on veitsenterällä, sillä jo kuun lopussa Kreikalle lankeaa maksettavaksi 1,5 miljardin euron lainaerä.