Kreikkalaiset aasit vammautuvat, kun ne joutuvat kantamaan liian painavia turisteja – "Työuran jälkeen ne hylätään kuolemaan"

santorini aasi AOP
imago stock&people/ All Over Press
Julkaistu 31.07.2018 15:32
Toimittajan kuva

Elina Ukkonen

elina.ukkonen@mtv.fi

Kreikassa Santorinin saarella aasit ovat joutuneet liian suuren kuorman kantajiksi. New York Postin mukaan aaseja on vammautunut, kun ne ovat joutuneet kantamaan liian painavia turisteja ympäri saarta.

Kesäsesongin aikaan tuhannet turistit vierailevat saarella, ja nähdäkseen maisemia he matkaavat aaseilla jyrkkiä mäkiä ylös alas.

Santorini on tunnettu mäkisestä maastostaan, ja aaseja on perinteisesti hyödynnetty kuljettamaan ihmisiä paikoissa, joihin kulkuneuvot eivät taivu.

Eläinaktivistit vaativat nyt oikeutta aaseille. Heidän mukaansa eläimet pakotetaan kantamaan yhä painavempia lasteja samalla, kun ne työskentelevät pitkiä päiviä jokaisena viikonpäivänä kuumassa ilmastossa ilman lepoa ja vettä. Aktivistien mukaan aaseille jää työstä vammoja.

Järjestöjen mukaan turistien lisääntyminen on aiheuttanut sen, että paikallisten on ollut pakko risteyttää aaseja muulien kanssa, jolloin saadaan isompia ja painavempia lasteja jaksavia kantajia.

santorini aasit AOP

Santorinin aaseja auttavan yhdistyksen mukaan eläinten pitäisi kantaa vain sellaisia lasteja, jotka ovat enintään 20 prosenttia niiden omasta painostaan.

Työuran jälkeen aasit hylätään kuolemaan

Paikallinen Christina Kaloudi on perustanut järjestön auttaakseen liikaa työtä tekeviä aaseja.

Kaloudin mukaan ylipainoisten turistien määrä Amerikasta, Venäjältä ja Iso-Britanniasta on tirplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

6:36img Video: Huomenta Suomessa vieraili Suomen suosituin aasi Sumu Sireeni

– Lomasesonki on nykyään pidempi kuin ennen. Se tarkoittaa, että aasit työskentelevät vuoden ympäri, Kaloudi sanoo New York Postille.

Jos aasit eivät kanna turisteja, ne kuljettavat rakennusmateriaaleja ja roskia.

Kaloudi väittää, että työuransa jälkeen aasit usein hylätään, ja ne työnnetään kalliolta kuolemaan.

– Aasit ovat sitkeitä, ja ne jatkavat siihen asti kuin pystyvät.

– Emme halua paikallisten lopettavan aasien hyödyntämistä. Haluamme vain heidän kohteltevan niitä reilusti ja inhimillisesti, Kaloudi sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat