Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä otti viikonloppuna voimakkaasti kantaa hyppypaikalta otettujen kuvien soveliaisuuteen. Mäkelä painottaa MTV Urheilulle, että ei aio hiljaisesti hyväksyä epäimartelevien kuvien levittämistä. Taustalla on myös halu raivata urheilukentästä turvallisempi tuleville sukupolville.
Mäkelä julkaisi lauantaina Instagramissa kannanoton, jonka yhteyteen hän liitti kuvan itsestään Eugenen MM-kisojen kolmiloikkapaikalta. Julkaisussa Mäkelä otti voimakkaasti kantaa hyppypaikalla alaviistosta kuvaaviin kameroihin.
– Miltä susta tuntuisi jos sun työpaikalla joku ottaisi kuvia sun jalkovälistä ja julkaisisi ne lehdessä? Miten on mahdollista että kisajärjestäjä antaa asettaa kamerat kuvaamaan kolmiloikan väliloikkaa missä joka urheilija on väkisinkin haarat auki ja linssi tarkentuu vain ja ainoastaa yhteen paikkaan? Mäkelä kirjoitti.
LUE MYÖS: Kristiina Mäkelä sai tarpeekseen: "Miltä tuntuisi, jos joku ottaisi kuvia sun jalkovälistä?"
Mäkelä toteaa, että ulostulo on poikinut pääosin positiivisen vastaanoton.
– Olen saanut paljon myötämielisiä kommentteja. Toki väliin tulee myös asiattomuuksia, ne nyt ovat arkipäivää, jos uskaltaa ottaa jonkin ongelman esille. Silloin sanotaan, että olisit nyt vain hiljaa ja keskittyisit loikkaamiseen, Mäkelä kertoo.
EM-kisoihin valmistautuva Mäkelä sanoo, että kun keskustelua asiattomista kuvista käydään, on vasta-argumenttina usein kilpa-asun mitat.
– Niissä kuvissa ei näkyisi yhtään sen enempää tai vähempää, olisi se lahkeen mitta mitä tahansa, Mäkelä selventää.
Runsas keskustelu asian ympärillä on Mäkelän mielestä osoittanut kannanoton tarpeellisuuden.
– Se on aika selvää, että ihmiset huomaavat tämän saman ongelman, eikä se ole ok, Mäkelä summaa.
Kisaorganisaatioille tiukkaa kritiikkiä
Kolmiloikkaajan mukaan kyseessä ei ole niinkään kritiikki yhtä tiettyä kuvaa kohtaan. Ilmiö on ollut olemassa jo pidempään, ja siihen on yritetty puuttua.
– Muutama vuosi sitten huomasin, että tällaisia kuvia otetaan. Juuri tässä esimerkkinä käyttämässäni kuvassa sentään näkyy jotain muutakin kuin takajalan etureisi ja etujalan takareisi ja se, mitä siellä välissä on. Otoksia on kuitenkin useita, ja sama koskee muitakin urheilijoita. Tämä on vain jatkunut, vaikka asiasta on sanottu, Mäkelä taustoittaa.
Yleisurheilun kisaorganisaatiot saavat Mäkelältä tiukkaa kritiikkiä.
– Tämä on järjestelmällistä ja organisaatio vielä hyväksyy sen, kolmiloikkaaja toteaa.
Dohan MM-kisoissa vuonna 2019 Mäkelä nosti kolmiloikkapaikan ongelman esille, kun aiemmin juoksijoiden lähtötelineissä olleet kamerat poistettiin käytöstä. Telineisiin asetetut kamerat kuvasivat suoritukseen valmistautuneiden urheilijoiden intiimialueita.
– Karsinnassa ei niitä kameroita sitten ollut, mutta finaalissa ne kyllä taas olivat, Mäkelä muistelee.
Turvaa tuleville sukupolville
Alaviistokameran läsnäolon tiedostaminen ei Mäkelän mukaan vaikuta suoritukseen kisapaikalla. Tämä ei kuitenkaan poista ongelman olemassaoloa.
– En minä siihen kisassa keskity, mutta se ei silti tee asiasta hyväksyttävää, MM-kisoissa yhdeksänneksi sijoittunut Mäkelä linjaa.
Mäkelä kertoo ajattelevansa, että parrasvaloissa kilpailevan huippu-urheilijan on kestettävä monenlaisia asioita, mutta tällaisten kuvien ottamista hän ei aio hiljaisesti hyväksyä. Mäkelä haluaa raivata tietä myös tuleville sukupolville.
– En haluaisi, että tuleva kolmiloikkasukupolvi joutuu katsomaan tällaisia kuvia itsestään. En tahdo, että nuoret urheilijat joutuvat miettimään, että onko tällainen ok kun "asia on aina ollut näin", Mäkelä painottaa.
Mäkelä toivoo, että huippu-urheilijoita kohdeltaisiin jatkossa entistä paremmin.
– Urheilijoita ei saisi leimata niin, että heitä kohtaan kaikki on sallittua, Mäkelä päättää.