Kristiina Mäkelä avautuu kokemastaan somehäirinnästä: "Se on aivan kauheaa" – törkeyksien kohteena myös lapsia

19:40img
Polvileikkauksessa käynyt Kristiina Mäkelä puhuu videolla toipumisestaan ja sosiaalisen median häirinnästä.
Julkaistu 06.09.2020 08:10
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Kolmiloikkatähti Kristiina Mäkelä ottaa tiukasti kantaa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään.

Yhteydenotto sosiaalisessa mediassa on tehty helpoksi. Sometilit ovat parin painalluksen päässä, ja käytännössä kenellä tahansa on pääsy heittämään kommentteja muun muassa urheilijoiden julkisiin profiileihin.

Polvileikkauksessa hiljattain käynyt Kristiina Mäkelä julkaisi aiheesta päivityksen, jossa hän kertoi joutuneensa useaan otteeseen häirintäviestien kohteeksi. Mäkelä jakoi samalla esimerkkejä saamistaan viesteistä. Eräässä esimerkiksi kehotetaan kirosanan voimin "diivailevaa" Mäkelää pysymään kisoista pois, "jos täytyy pelleillä".

– Se on aivan kauheaa, Mäkelä sanoo häirinnästä MTV:lle.

Asiallisella kritiikillä – jota julkisuuden henkilöt mediastakin osakseen saavat – ja kiusaamisella on eroa. Mäkelä pohtii jälkimmäisen olevan usein ihmisen oman pahan olon purkamista.  

– Yleensä näistä viesteistä huokuu jollain tavalla järjettömyys. On jokin asia, josta huomautetaan ilman että on perustetta, Mäkelä kertoo.

Mäkelä on kohdannut häiriköintiä yksinomaan sosiaalisessa mediassa. Hän myös tietää ilmiön yleiseksi. Urheilijakollegoiden kanssa aiheesta yleisesti keskustellessaan hän on kuullut, että monella muullakin on vastaavia kokemuksia.

– Ei vain ole oikein, että julkisuuden henkilö tai kuka tahansa saa tuollaista.

Häiriköiminen ei ulotu aina pelkästään aikuisurheilijoihin.

– Urheilijat ovat yleensä nuoria. Kuulin muutamilta vanhemmilta, että jopa 11-vuotiaita lapsia kommentoidaan aivan samalla tavalla kuin aikuisurheilijaa.

– Kun nuorten itsetunto ei ole välttämättä vielä korkea ja heihin kohdistuu samanlaista, se on aivan tajuttoman kohtuutonta.

Estä ja poista

Vaikka nahka olisi paksuuntunut, vahvimmillakin on inhimilliset tunteensa. Mäkelä sanoo tosin ajan kanssa turtuneensa hänelle tuleviin ikäviin viesteihin.

– Olen pystynyt asennoitumaan niihin sillä lailla. Totta kai se vaatii myös aikaa. Joskus aikaisemmin ne ovat varmasti olleet kauheita myös omalla kohdallani, mutta en halua niitä muistella.

LUE MYÖS: Kristiina Mäkelältä herkullinen paljastus huippukesään kantaneesta ennätystehtailusta – "Olin päättänyt, että minä teen sen"

– Nämä tietysti ajoittuvat kilpailukausiin ja herkimpään aikaan. Se pistää miettimään, onko fine, että minun pitää tehdä tätä somea.

Myös joillain urheilijoilla voi olla oma luottohenkilö, joka siivoaa somesta ensin häirintäviestit, etteivät ne pääse häiritsemään kohteen arkea. Mäkelän oma reagointimalli häirintäviesteihin on häiriköijän profiilin estäminen ja viestin poistaminen. Estä ja poista.

– Se toimii hyvin, koska kukaan ei jaksa loputtomiin asti tehdä uusia tilejä.

– Mitä nopeammin viestit menevät pois mielestä, sen parempi. En nykyään kerro kenellekään, edes ystäville tai perheelle, että nyt näitä taas tuli. Silloin siitä tulisi asia. Mitä enemmän minä toistan tätä kertomalla siitä muille, sitä isompi asia siitä tulee. Mutta kun mallinani on estä ja poista, olen yleensä jo parin tunnin päästä unohtanut, että edes sain sellaisen viestin.

"Mahdollisuus kasvamis- ja oppimisprosessiin"

16.1.46462612

Kristiina Mäkelä ei jää keskustelemaan häiriköijien kanssa, vaan kehottaa muitakin olemaan antamatta heille mitään vastausta.

Mikä olisi paras tapa ongelman vähentämiseksi? Yhtäältä Mäkelä ajattelee, että kiusaajat eivät ansaitse yhtään huomiota, mutta samalla hän pohtii, ettei asiaa voi myöskään piilottaa tai kieltää. Ongelmat on joskus tuotava valoon – siinä voi kyteä siemen muutokselle.

C Moren asiantuntija, MM-pronssia pituushyppyurallaan saavuttanut Tommi Evilä ajattelee samankaltaisesti.

– Näkyväksi tekeminen avaa keskustelun, kun se tapahtuu tällaisten valovoimaisten persoonien kautta. Ehkä siinä on mahdollisuus myös kasvamis- ja oppimisprosessiin näppäimistön toisella puolella, Evilä pohtii.

– Kun asiasta keskustellaan ja se tehdään näkyväksi, ehkä se herättää enemmän huomiota. Ja kun siitä puhutaan, asiaa oikeasti aletaan käsittelemään. Ihminen tekee kuitenkin niitä asioita, joita se ei ajattele. Silloin kun tehdään hyvin selkeäsanaisesti ilmi, ettei kyseessä ole hyväksyttävä asia, se pistää ihmisiä ajattelemaan, Evilä jatkaa.

"Negatiivinen kommentointi ei varmasti tuo hyvää kellekään"

Urallaan pisimmillään ulkoradoilla tilastokelpoisissa oloissa 14,31 ja sisäradoilla 14,38 loikkinut Mäkelä korostaa, että sosiaalisessa mediassa on paljon hyvääkin. Some on oivallinen keskusteluväylä ja sieltä voi saada runsaasti mukavia yhteydenottoja.

– Kun tein tästä päivityksen Instagramiin ja Facebookiin, sain hirveästi viestejä. Ihmisiä oikeasti kiinnostaa ja ihmiset välittävät, Mäkelä sanoo ja jakaa tärkeän mietteen:

– Negatiivinen kommentointi ei varmasti tuo hyvää kellekään. Ei kohteelle eikä varmasti kirjoittajallekaan.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu