Kritisoitu uudistus runnottiin läpi – olympialaisten maastohiihtoon merkittäviä muutoksia

GettyImages-1247716888
Huippuhiihtäjiä Planican MM-kisoissa keväällä 2023. Siellä naiset ja miehet kilpailivat eri mittaisilla matkoilla. 2023 Getty Images
Julkaistu 21.06.2023 09:18
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiedotti tiistaina muutoksista hiihtolajien kisaformaatteihin vuoden 2026 talviolympialaisia varten. Maastohiihdossa naiset ja miehet hiihtävät ensi kertaa samoilla olympiamatkoilla Italiassa reilun kahden ja puolen vuoden päästä. 

Tämä tarkoittaa muutoksia sekä miesten että naisten totuttuihin kilpailumatkoihin. Naiset muun muassa hiihtävät nyt ensi kertaa 50 kilometriä olympialumilla. 

Yhdistelmähiihto on uudessa mitassaan molemmilla 10 + 10 kilometriä, pitkä viesti 4 x 7,5 kilometriä ja väliaikalähtökisa 10 kilometriä. Sprintti ja parisprintti pysyvät ennallaan. Naisten olympiahiihtokisoihin tulee siis lisämittaa kaikkiaan 35 kilometriä, miesten kuormasta leikataan puolestaan 25 kilometriä. 

LUE MYÖS: Iivo Niskaselta erikoisratkaisu – maastohiihdon maajoukkuetta karsittiin

Maastohiihdon maailmancupissa hiihdettiin ensi kertaa yhteneviä matkoja viime kaudella. Yksi näistä oli Holmenkollenin legendaarinen 50 kilometrin kisa. 

Osa otti uudistuksen ilolla vastaan, mutta kisamatkojen rukkaaminen aiheutti kuitenkin enemmän kritiikkiä. 

– Meillä on ollut riittävästi tapauksia, jossa tytöt ajattelevat, että heidän on oltava laihempia päästääkseen kovempaa. Pidemmillä matkoilla tyttöjä pusketaan jälleen siihen suuntaan. Minusta se on täysin hullu viesti naisille, Italian hiihtoluotsi Markus Cramer jylisi NRK:lle.

– Tämä on väärin. Ennen tällaisten päätösten tekemistä täytyisi konsultoida urheilijoita ja järjestää äänestys – kuka kannattaa ja kuka on vastaan. Miehillä ja naisilla on erilaiset vartalot. Miesten pitäisi hiihtää omia matkojaan ja naisten omiaan, maailmancupia sivusta seurannut Venäjän Aleksandr Bolshunov totesi Tassin mukaan

LUE MYÖS: Therese Johaug puhuu avoimesti elämänsä mullistaneesta yöstä – hiihtotähti ei ensin tajunnut, mistä oli kyse: "Laskinko juuri alleni?"

Myös uransa päättänyt norjalaistähti Therese Johaug piti muutosta huonona ideana

– Olen skeptinen tästä. Tiedän, että tämä hyödyttäisi minua, jos hiihtäisin edelleen. Tämä ei kuitenkaan hyödytä lajia pitkällä jänteellä, Johaug pyöritteli VG:lle. 

Muutoksia myös yhdistetyssä, mäkihypyssä ja alppihiihdossa

2:57imgYksi maastohiihtokauden suurimmista puheenaiheista oli Frida Karlssonin lyyhistyminen Tour-loppunousun jälkeen – Jari Isometsä: "Normaalia toimintaa kestävyysurheilussa."

Yhdistetyn joukkuekisassa joukkueet ovat seuraavissa olympialaisissa neljän urheilijan sijaan kaksihenkisiä. Molemmat hyppäävät kerran suurmäestä ja hiihtävät 1,5 kilometrin lenkkiä vuorotellen viisi kertaa. 

Myös mäkihypyn joukkuekisassa urheilijamäärä leikataan kahteen, ja molemmat hyppäävät kolme kertaa. Toiselle kierrokselle etenee 12 parasta joukkuetta, päätöskierrokselle vain kahdeksan kärki. 

LUE MYÖS: Hiihtoliiton talousahdinko näkyy huolestuttavalla tavalla – Jari Isometsä lataa karua tekstiä: "Raa'asti sanottuna meillä ei ole maajoukkuetta"

Alppihiihdossa rukataan alppiyhdistettyä. Sen yksilökisa muutetaan joukkuekilpailuksi niin, että tiimin ensimmäinen urheilija laskee syöksyn ja toinen pujottelun – näiden yhteisaika ratkaisee. 

KOK:n mukaan miesten ja naisten yhdistetty on mukana kisaohjelmassa "alustavasti". Lajin olympiaasemasta on väännetty kättä. 

Vuoden 2026 talviolympialaiset järjestetään Italian Milanossa ja Cortina d'Ampezzossa 6.-22. helmikuuta. 

Lähteet: KOK, Inside the Games

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset