Therese Johaug närkästyi – laukoo suorat sanat

Alkavalla kaudella paluun kilpahiihtoladuille tekevä Therese Johaug on tyytymätön ensi kevään MM-kisojen aikatauluvalintoihin, kertoo NRK.

Urallaan muun muassa neljä olympiakultaa ja 14 MM-kultaa voittanut Johaug ilmoitti kesällä palaavansa huippuhiihdon pariin. Norjalaistähti tähtää erityisesti kevään MM-kisoihin Norjan Trondheimissa, jossa naiset hiihtävät ensimmäistä kertaa MM-tasolla 50 kilometrin kilpailun.

Hetki on historiallinen, ja Johaug toivoisi kilpailun saavan arvoisensa ajankohdan. Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8. maaliskuuta, joka osuu kisojen päätösviikonlopun lauantaille. Johaugin mielestä naisten tulisi kilpailla 50 kilometrin MM-mitaleista juuri tuolloin.

Näin ei kuitenkaan ole.

Naisten sijaan miehet hiihtävät 50 kilometrin matkan lauantaina 8. maaliskuuta. Kisojen ohjelmasa on naistenpäivänä muutenkin vain miesten lajeja, kun miehet kisaavat myös yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Naisten 50 kilometriä on ohjelmassa seuraavana päivänä, kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

Mitä ihmettä tapahtui? Kuvittelin todella, että 50 kilometrin kilpailu hiihdettäisiin naistenpäivänä. Kuinka paljon hienompaa se olisikaan ollut? Johaug päivitteli NRK:n mukaan.

Asia tuntuu hämmästyttävän Johaugia toden teolla.

En todella tiedä, kuka on päättänyt tästä, Johaug ihmettelee.

Voiko kisajärjestäjä vielä muuttaa tämän?

Hiihtojen aikataulu on kyseisellä viikolla tiukka. Miehet ja naiset hiihtävät tiistaina 10 kilometrin kilpailun, keskiviikkona ohjelmassa on parisprintti. Torstaina miehet kisaavat viestissä, joka on naisilla ohjelmassa perjantaina. Miesten 50 kilometrin kilpailu hiihdetään lauantaina, naisten sunnuntaina.

Trondheimin MM-hiihtojen järjestelyitä johtava Åge Skinstad toteaa kisajärjestäjien pähkäilleen, että kolme peräkkäistä kisapäivää sopisi tässä tapauksessa paremmin miehille, mikä määritti myös viikonlopun aikataulun. Naiset saavat yhden välipäivän ennen viestiä.

Miehissä on enemmän erikoishiihtäjiä. Uskomme, että on vähemmän miehiä, jotka haluavat hiihtää kolme kilpailua peräjälkeen kuin naisten puolella.

Vuonna 2023 Planican MM-kilpailuissa miesten 50 kilometrin kilpailu hiihdettiin päätöspäivänä sunnuntaina, naisten 30 kilometrin kilpailu lauantaina. Skinstad pitää kuitenkin päättäjäispäivää arvokkaana aikana historialliselle naisten 50 kilometrin kilpailulle.

– On hienoa, että he hiihtävän päätöspäivänä. Silloin pidetään päättäjäiset ja Granåsenissa (Trondheimin hiihtokeskus) on paljon ihmisiä. Meistä se on upeaa, Skinstad sanoo.

– Annamme tietysti paljon arvoa naistenpäivälle ja naisten oikeuksille. Meillä hiihdetään samat matkat ja (miesten ja naisten) palkintorahat ovat samat. Olemme tyytyväisiä siihen. 

Skinstadin selvitys ei miellytä Johaugia, jonka mieletä yhtälö olisi tullut ratkaista jotenkin toisin.

– Se on naistenpäivä. Miksi silloin pitää olla kolme miesten kilpailua?

Lue myös:

    Uusimmat