Kaakkois-Aasiasta, Greater Mekong -alueelta on viime vuoden aikana löydetty 115 uutta lajia. Vuoden 2016 uutta lajistoa esittelee WWF:n tuore raportti Stranger Species.
Stranger Species -raportti nostaa esiin 115 uutta lajia: kolme nisäkästä, kaksi kalaa, yksitoista matelijaa, yksitoista sammakkoeläintä ja 88 kasvia.
– Lajilöydökset kertovat Greater Mekong -alueen monimuotoisuudesta, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo tiedotteessa.
Värikäs sammakko, raitakala, keltakuonoinen lepakko ja krokotiililisko
Shinisaurus crocodilurus vietnamensis on vietnamilainen krokotiililisko ja yksi löydetyistä lajeista. Jo vuonna 2003 havaittu, mutta viime vuonna omaksi lajikseen todistettu kanta elää vehreillä makean veden alueilla Etelä-Kiinassa ja Pohjois-Vietnamissa.
Pohjois-Vietnamista löytyi myös kaksi uutta myyrälajia, jotka ovat onnistuneet pakenemaan petoja ja laitonta keräämistä maan alle.
Tutustu lajeihin tarkemmin Stranger Species -sivustolla.
Thaimaan vuoristosta löydetty uusi lepakkolaji (Rhinolophus monticolus) on nimetty sen kellertävän, hevosenkenkää muistuttavan kuonon perusteella.
Eräs lajeista löydettiin Thaimaasta Udon Thanin markkinoilta, jossa sitä kaupattiin: etanoita syövä kilpikonna todettiin omaksi lajikseen kuoren koon ja värityksen perusteella.
Pohjois-Vietnamin metsiköistä tavattiin uusi värikäs sammakkolaji (Odorrana mutschmanni) ja Kambodzan vesistä löydettiin rakenteeltaan pitkä ja raidallinen kala (Schistura kampucheensis).
Ihminen uhka uusille lajeille
Tutkimukset Greater Mekong -alueella aloitettiin vuonna 1997 ja kymmenessä vuodessa uusia lajeja on löydetty huikeat 2 524 kappaletta.
– On erityisen tärkeää, että tunnistamme näiden uusien lajien arvon, Luukkonen sanoo.
Uusia lajeja uhkaa elinympäristöjen katoaminen, joka johtuu osin infrastruktuurista, kuten patojen ja teiden rakentamisesta. Suurin uhka lajeille on kuitenkin niiden laiton kerääminen ja kauppaaminen ruoaksi, lemmikeiksi tai lääketeollisuuteen.
Greater Mekong'n laaja alue on koti myös 237 miljoonalle ihmiselle.
– Meidän on suojeltava lajien elinympäristöjä ja etenkin lajien laittomaan keräämiseen on puututtava.