Poliisilla on käsitys, että Turun puukkoiskun pääepäilty olisi jatkanut tekoaan niin pitkään, että poliisi mahdollisesti tappaa hänet, keskusrikospoliisin päällikkö, poliisineuvos Robin Lardot kertoi sisäministeriön järjestämän tilaisuuden yhteydessä torstaina.
– Näyttää tällä hetkellä siltä, että Isisin propagandaan perehtynyt epäilty haki marttyyrikuolemaa. Se on oletettavasti syy, että järjestöt eivät ole ottaneet nimiinsä tekoa, koska epäilty jäi henkiin, Lardot kertoi.
Mies ei myöskään poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan ole valikoinut naisia uhreikseen, vaan uhrit valikoituivat sattumalta.
KRP päätyi päätelmään siksi, että poliisin tietojen mukaan pääepäillyllä oli iskulle myös kaksi vaihtoehtoista kohdetta, joissa uhreiksi olisi valikoitunut pääosin miehiä.
Turun torilla elokuun 18. päivänä tapahtuneissa puukotuksissa kuoli kaksi suomalaista naista ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Haavoittuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä.
Oli lähellä toteuttaa vaihtoehtoisen iskun, mutta perääntyi
Toinen isku oli poliisin mukaan suunniteltu samalle päivälle ja toinen mahdollisesti jollekin toiselle päivälle. Poliisi ei tarkenna sitä, mitä nämä epäillyt kohteet olivat.
– Hän oli lähellä toteuttaa toisen teon samana päivänä, mutta vetäytyi aikeistaan, sillä paikalla oli liikaa ihmisiä, Lardot sanoi.
Pääepäilty on ollut poliisin mukaan yhteistyökykyinen.
– Esitutkinta on edennyt tehokkaasti. Poliisilla on tarkka käsitys tapahtumien kulusta ennen iskua ja iskun osalta, Lardot kertoi.
Lardotin mukaan 22-vuotiaan marokkolaismiehen henkilöllisyys selvisi marokkolaisviranomaisten avulla. Mies valehteli identiteettinsä ja ikänsä saapuessaan Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2016.
– Todennäköisesti hän on kertonut olevansa alaikäinen, että saisi parempaa kohtelua, Lardot sanoi.
Mies sai poliisin mukaan kielteisen turvapaikkapäätöksen loppuvuonna 2016 ja valitti siitä pian sen jälkeen.
Manifestia levitettiin pikaviestipalvelussa
Epäillyn tekemästä manifestista tiedetään tällä hetkellä se, että se oli alun perin kirjoitetussa muodossa ja epäilty luki sen tallenteelle. Hän julkaisi videomanifestinsa poliisin mukaan juuri ennen tekoa pikaviestipalvelussa.
– Julkaisujen sisältö ja ryhmien jäsenet ovat tarkemman selvittelyn alla, Lardot sanoi.
Lardot ei kerro, mistä pikaviestipalvelusta oli kyse, mutta toteaa, että salattu palvelu on arabiankielinen ja suomalaisten vähän käyttämä.
Poliisi sai manifestin haltuunsa iskun jälkeisenä yönä, minkä takia mukaan tulivat terrorismi- ja murhanimikkeet.
Lardotin mukaan epäilty radikalisoitui viikkoja tai kuukausia ennen iskua, mutta kuitenkin poliisin saaman vihjeen jälkeen. Poliisi sai vihjeen epäillyn radikalisoitumisesta tammikuussa.
Tapahtumien kulku on tarkentunut
Poliisilla on Lardotin mukaan tarkka käsitys tapahtumien kulusta ennen iskua ja iskun osalta. Poliisille on toimitettu myös kuvamateriaalia tapahtumasta ja poliisi on tehnyt laajaa yhteistyötä eri valtioiden ja Europolin kanssa.
– Esitutkinta tulee jatkumaan vielä kuukausien ajan. Haasteena poliisin hallussa olevan suuren datamäärän läpikäyntiin liittyen on kieli. Suurin osa läpikäytävästä materiaalista on arabiankielistä.
Poliisi käyttää materiaalin läpikäyntiin useita tulkkeja.
Lardotin mukaan tutkintavastuu siirrettiin paikallispoliisilta KRP:lle, koska Lounais-Suomen poliisimies oli ampunut tekijää.
Pääepäilty on Turun Sanomien mukaan siirretty keskiviikkona vankisairaalasta Turun Saramäen vankilaan.