Vapautuuko Turun terroristi vuonna 2029? Asianajaja ei tähän usko

Marokkolainen Abderrahman Bouanane istuu parhaillaan elinkautista vankeusrangaistusta terrorismirikoksista. Käräjäoikeus tuomitsi Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2018. Asianajaja Kaarle Gummeruksen mukaan miehen vapautuminen ei välttämättä olisi tapahtumassa vielä 12 vuoden vankeudessa olemisen jälkeen.

Mies puukotti Turun keskustassa kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa muuta 18. elokuuta vuonna 2017. Käräjäoikeus tuomitsi Abderrahman Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2018. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti. 

Tapauksessa puolustusasianajajana ollut Kaarle Gummerus kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että hän on ollut yhteydessä Bouananeen viimeksi aivan hiljattain. 

– Viimeksi olen ollut häneen yhteydessä varmaankin pari–kolme viikkoa sitten. Hänellä on vankilan käytännön asioihin liittyviä muutamia asioita, missä hän on pyytänyt apua. Vankilan viranomaiset ovat olleet minuun muutamissa asioissa yhteydessä. Tunnen tapauksen, tunnen henkilön, niin olen tavallaan myös viranomaisia pystynyt auttamaan muutamissa asioissa, Gummerus kertoo Viiden jälkeen -erikoishaastattelussa.

Gummerus kertoo toteuttaneensa myös kaksi kolmesta miehen esittämästä pyynnöstä, joista ensimmäinen oli Koraanin toimittaminen vankilaan ja toinen niin ikään asianajajan toteuttama toive Playstation-pelikonsolista.

Kolmanteen toiveeseen hän ei kuitenkaan suostunut: Mies oli toivonut, että Gummerus välittäisi tuomitun pahoittelut Turussa menehtyneiden omaisille, ja asianajaja koki pyynnön monin tavoin ongelmalliseksi.

Milloin vapauteen?

Kun Suomessa vankeusrangaistusta on kulunut vähintään 12 vuotta, voidaan elinkautiseen vankeuteen tuomittua henkilöä harkita päästettäväksi päästettäväksi ehdonalaiseen vapauteen.

– Teknisesti, jos olen oikein laskenut, niin hän voisi vuonna 2029 vapautua, jolloin hän on 12 vuotta kärsinyt tuota rangaistustaan. Mutta ottaen huomioon tuo tekorikosnimike ja uhrien määrä niin uskon, että se ei ihan heti silloin tule kyllä tapahtumaan, Gummerus arvioi.

Katso koko Kaarle Gummeruksen haastattelu artikkelin alussa olevalta videolta, jossa hän käy läpi mielenkiintoisimpia oikeustapauksia, joissa hän on ollut mukana asianajajana.

Lue myös:

    Uusimmat