Poliisille on tehty Suomessa jo yli 100 rikosilmoitusta ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista, kertoo Keskusrikospoliisi. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa suomalaisilta on huijattu reilun vuoden aikana lähes viisi miljoonaa euroa.
KRP:n mukaan toiminta vaikuttaa kansainväliseltä ja huijauksista sekä niiden yrityksistä on ilmoitettu poliisilla eri puolilta maata. Useimmiten uhriin on oltu ensimmäisen kerran yhteydessä puhelimitse +44-alkuisesta numerosta, mikä on saanut näyttämään siltä, että puhelu tulee Isosta-Britanniasta.
– Viime aikoina puheluita on tullut myös muista kansainvälisistä sekä suomalaisista numeroista, kertoo rikoskomisario Marko Leponen tiedotteessa.
Soittaja kyselee rahoista
Ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintynyt soittaja on kysellyt uhrin varallisuudesta ja tarjonnut tälle sijoitusmahdollisuuksia ulkomaiseen yhtiöön huomattavan isolla tuotto-odotuksella.
Sen jälkeen uhria on monessa tapauksessa lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen ja pyydetty lisäsijoituksia. Myöhempi yhteydenpito ja tiedonvaihto ovat tapahtuneet sähköpostitse.
– Uhria on pyydetty maksamaan sijoitettava pääoma ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Ensimmäinen summa on ollut yleensä 200–300 euroa.
– Joissain tapauksissa uhrille on maksettu pian takaisin kaksinkertainen summa ja väitetty sen olleen tuottoa aiemmasta sijoituksesta, Leponen kertoo.
Alun pienempi sijoitettu summa ja väite siitä, että summasta olisi saatu kaksinkertainen tuotto, on vain huijausta.
– Todellisuudessa summaa ei ole sijoitettu mihinkään, vaan tempun on tarkoitus saada koukutettua uhri sijoittamiseen ja houkuteltua tämä sijoittamaan lisää rahaa. Osa uhreista on ottanut sijoituksiin jopa lainoja, mistä voi koitua ikävyyksiä pitkäksi aikaa.
Huijauspuheluita tullut kaikenikäisille
Osaa uhreista on pyydetty asentamaan tietokoneeseensa etäkäyttösovellus, jonka avulla epäillyillä on ollut pääsy uhrin tietokoneelle sekä mahdollisuus hallita uhrin tietokonetta. Etäyhteys on tarjonnut mahdollisuuden seurata maksuliikennettä ja tehdä maksuja uhrin puolesta.
– Etäkäyttösovellusta on perusteltu sillä, että sen kautta pystyy tarjoamaan asiakkaalle parempaa palvelua. Kenenkään ei kuitenkaan pidä antaa asentaa omaan tietokoneeseensa etäyhteyttä pelkän puhelinsoiton perusteella.
Poliisin tietoon tulleet uhrit ovat olleet enimmäkseen 1940–1960-luvuilla syntyneitä, mutta uhrien joukossa on ollut myös 1980-luvulla ja 1990-luvuilla syntyneitä.
– Sijoitushuijauspuheluita on tullut kaikenikäisille. Ihan jokaisen kannattaa olla varuillaan.
Poliisi muistuttaa, ettei varojaan tule koskaan siirtää tuntemattomille henkilöille eikä tahoille tietämättä näiden taustaa tarkasti, ja muutenkin sijoitusasioihin liittyvissä yhteydenotoissa ja asioissa kannattaa olla hyvin varovainen. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.