Keskusrikospoliisi varoittaa sijoitushuijareiden olevan erityisen aktiivisia. Uhreja ovat tavalliset suomalaiset, joiden rahoja on viety jo noin 10 miljoonan euron edestä.
Huijaukset ovat usein alkaneet ulkomaisista numeroista tulleista puhelinsoitoista.
Englantia puhuva huijari on pyytänyt uhria sijoittamaan usein kryptovaluuttoihin tai muihin virtuaalisiin sijoitustuotteisiin. Tuotto-odotukset ovat olleet huimia.
– Tosiasiallisesti mitään ei ole olemassa. Sijoitetut rahat katoavat sen sileän tien, rikoskomisario Marko Leponen KRP:ltä kuvailee.
Huijattavia on viime aikoina houkuteltu myös levittämällä Facebookissa iltapäivälehdelta näyttävää linkkiä, joka on uutisen sijaan vienytkin huijaussivustolle.
Osassa tapauksista uhreja on jopa pyydetty asentamaan tietokoneeseen etäkäyttösovellus, jonka avulla epäillyt ovat päässeet vapaasti käyttämään uhrien tietokoneita ja siirtämään näin rahoja uhrien tileiltä.
Etenkin ikäihmiset tulleet huijatuiksi
Huijausten volyymi on ollut poikkeuksellisen laaja. KRP:ssä uskotaan, ettei kaikista tapauksista ole tehty rikosilmoituksia.
– Tällä hetkellä meillä ei ole mitään tiettyä tahoa, jota epäilisimme. Teemme kiivaasti töitä yhdessä muun muassa Europolin kanssa selvittääksemme, missä on keskus, josta näitä soittoja tulee, Leponen kertoo.
Soittoja on tullut kaikenikäisille, mutta huijatuiksi ovat tulleet etenkin ikäihmiset.
Tappiota on tullut Suomessa KRP:n arvion mukaan yhteensä peräti 10 miljoonaa euroa.
– Ilmiö on alkanut näkyä vuoden 2017 loppupuolella, ja se on koko ajan voimistunut, Leponen toteaa.
Poliisi: Tarkkana sijoittaessa
Mikäli epäilyttävä puhelu sattuu omalle kohdalle, kannattaa se katkaista mahdollisimman pikaisesti ja tehdä tapauksesta rikosilmoitus.
KRP muistuttaa, ettei sijoituksia ole syytä tehdä ilman tarkkaa tietoa siitä, mihin oikeastaan on rahoja käyttämässä. Pankkitunnuksia ei saa luovuttaa kenellekään, eikä etäyhteyttä omalle tietokoneelle kannata antaa epäilyttäville tahoille.