Osa Yhdysvaltojen presidentiksi palaavan Donald Trumpin uskollisista tukijoista on tulistunut maailman rikkaimman miehen Elon Muskin ja tämän yrittäjäkollegan Vivek Ramaswamyn maahanmuuttokannoista. Asiasta uutisoi CNN.
Muskin ja Ramaswamyn on määrä ottaa hoitaakseen Yhdysvaltain julkisen hallinnon tehostaminen Trumpin astuttua virkaansa.
Kiista käynnistyi, kun Musk puolusti varsinkin teknologia-alalla suosittua käytäntöä hankkia huipputason osaajia H-1B-viisumilla. Teknologia-ala pitää osaavaa ulkomaista työvoimaa elintärkeänä ja Muskin mukaan kyseistä viisumiohjelmaa tulisi laajentaa entisestään.
Yritysten ja kansalaisten sekä puolueväen maahanmuuttokannat eivät kuitenkaan aina kohtaa, ja tämän sai Musk nyt tuntea nahoissaan.
Trumpin keskeinen vaaliteema oli maahanmuuttopolitiikan kiristäminen, ja merkittävälle osalle tulevan presidentin kannattajakuntaa maahanmuuttokysymykset ovat hyvin tärkeitä.
MAGA-politiikan (make America great again) kannattajille viisumiohjelman laajentaminen olisi kuin suolan hieromista haavoihin.
Amerikkalaiset työntekijät etusijalle
Muskin ja Ramaswamy saivat kipakkaa palautetta muun muassa republikaanien oikeaa laitaa edustavalta Laura Loomerilta, konservatiivisena kommentaattorina tunnetuksi tulleelta Ann Coulterilta sekä ex-kongressiedustaja Matt Gaetzilta.
Kukin edellä mainituista kuuluu Trumpin uskolliseen tukijajoukkoon.
– Toivotimme nämä ”teknoveljet” joukkoomme, kun he pakenivat tilannetta, jossa alakoulun opettaja päättää lapsen sukupuolen sekä Bidenin ja Harrisin talouspolitiikan epäonnistumista.
– Me emme pyytäneet heitä laatimaan maahanmuuttopolitiikkaa, Gaetz kirjoitti torstaina.
Lue myös: Trumpin oikeusministeriksi havittelema Matt Gaetz maksoi seksistä alaikäisen kanssa
Myös Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä Trumpin edellisellä kaudella tunnettu Nikki Haley tuomitsi teknoyrittäjien maahanmuuttopuheet. Haley kehottaa tulevaa hallintoa asettamaan prioriteetikseen nimenomaan amerikkalaiset työntekijät.
– Amerikkalaisessa kulttuurissa tai työntekijöissä ei ole mitään vikaa. Katsokaa vaikka rajallamme, kuinka moni haluaa saavuttaa sen, mitä meillä on. Meidän tulee asettaa etusijalle amerikkalaiset, ei ulkomaiset työntekijät, Haley kirjoitti.
"Presidentti Musk"
Muskin ja Ramaswamyn kommentit ovat kirvoittaneet kehuja jopa demokraattien riveistä.
– Miljoonat amerikkalaiset työskentelevät siirtolaisten perustamissa yrityksissä ja näitä työpaikkoja ei olisi, jos emme olisi päästäneet heitä maahan, Coloradon demokraattikuvernööri Jared Polis kertoi vastikään CNN:n haastattelussa.
Myös maailman rikkaimmaksi mieheksi kohonneen Elon Muskin omalla elämällä ja kyseisellä viisumilla on yhteistä historiaa. Musk saapui aikoinaan Yhdysvaltoihin ulkomaalaisena opiskelijana ja työskenteli sittemmin maassa H1-B-viisumilla.
Elon Muskin vaikutusvalta Trumpin hovissa onkin noussut viime viikkoina valokeilaan. Jotkin demokraateista ovat antaneet hänelle jo lisänimen ”presidentti Musk.”
Tesla- ja avaruusmiljardööri oli vastikään keskeisessä roolissa, kun Trump romutti demokraattien ja republikaanien sopiman budjettisovun, mikä lähes johti liittovaltion hallinnon väliaikaiseen sulkemiseen.
Myös Trump itse on ottanut kantaa syytöksiin, joiden mukaan Musk on saanut liikaa valtaa. Trump puolusti Muskia sunnuntaina Arizonassa pidetyssä konservatiivien tilaisuudessa.
– Hänestä ei ole tulossa presidenttiä. Pidän siitä, että ympärilläni on fiksuja ihmisiä.
Entä mitä sanoo isäntä?
Trump itse on luvannut karkottaa maasta miljoonia siirtolaisia sekä tehostaa rajavalvontaa.
Trumpin ensimmäisellä kaudella ulkomaisen työvoiman viisumien saantia kiristettiin. Lisäksi Trump on vastustanut aiemmin nyt debatin keskiössä olevaa viisumiohjelmaa.
Vuonna 2016 Trump kutsui H-1B-viisumeita keinoksi, jolla amerikkalaiset yhtiöt tuovat maahan kotimaista halvempaa työvoimaa.
Vuonna 2020 Trump määräsi kyseiseen viisumiohjelmaan useita tiukennuksia osana hänen hallintonsa yritystä rajoittaa maahanmuuttoa ja samalla vastata koronapandemian aiheuttamiin taloushaasteisiin.
Toisaalta Trump väläytti viimeisimmän kampanjansa aikana, että ulkomailta muuttaneille voisi antaa oikeuden jäädä maahan, jos kyseiset ihmiset olisivat valmistuneet yhdysvaltalaisesta yliopistosta.
Trumpin mielenliikkeiden ennakoiminen on haasteellista, joten nähtäväksi jää, kenen maahanmuuttotoiveita Valkoisen Talon tuleva isäntä lopulta kuuntelee.
H-1B-ohjelman avulla Yhdysvaltoihin voi muuttaa vuosittain 65 000 osaajaa tiettyihin työtehtäviin. Lisäksi 20 000 viisumia lisää varataan niille, jotka ovat suorittaneet Yhdysvalloissa ylemmän korkeakoulututkinnon.
Taloustieteilijöiden mukaan ohjelma ylläpitää yhdysvaltalaisten yritysten kilpailukykyä sekä edesauttaa liiketoiminnan kasvua sekä uusien työpaikkojen syntymistä. Kyseistä viisumiohjelmaa hyödynnetään etenkin teknologia-alalla, jossa tarve osaavalle työvoimalle on kova.
Työperäisestä maahanmuutosta on käyty Suomessakin kiivasta debattia. Myös kotimaassa elinkeinoelämä on pitänyt esillä tarvetta saada maahan osaavaa työvoimaa.