Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) aikoo kiristää kenkäteknologiaa koskevia sääntöjään, sillä urheilujätti Niken Vaporfly-brändi on aiheuttanut puheita teknologisesta dopingista.
Kaksi sisäpiirilähdettä on tehnyt WA:n aikeista paljastuksia Reutersille. Liitto on tehnyt tutkimuksia maantie- ja ratajuoksussa käytetyistä edistyneistä kengistä ja aikoo julkistaa tuloksensa tammikuun loppuun mennessä.
– WA on ehdottomasti sitä mieltä, että eliittiurheiluun ja -kilpailuihin tarvitaan selkeämmät säännöt siitä, mikä on sallittua, liitto totesi kirjeessään Reutersille.
Vaporfly-kenkien rakenteissa käytetään hyväksi hiilikuitulevyjä ja erittäin kimmoisaa, kokoon puristettua vaahtoa. Tutkimusten mukaan juoksun tehokkuus paranee 4-6 prosenttia Vaporfly kengillä – juoksija tarvitsee siis noin viisi prosenttia vähemmän ponnisteluja samaan vauhtiin kuin eri kengillä kipittävä.
Näyttävin esitys Niken "superkenkien" toimivuudesta saatiin loppuvuonna 2019, kun Kenian Eliud Kipchoge alitti ensimmäisenä ihmisenä kahden tunnin rajan maratonilla. Hän käytti epävirallisessa tapahtumassa AlphaFly-prototyyppikenkiä.
Niken ihmekengät esillä
Miesten maratonin mitalistit Rion olympialaisissa käyttivät kaikki Vaporfly-kenkiä. Sen jälkeen Nike on kehittänyt kengistä lukuisia eri versioita.
Eliud Kiphoge juoksi maratonin epävirallisen ennätysajan 1.59.40 AlphaFly-kengillä lokakuussa 2019. Hän käytti hyväksyttyjä Nike-kenkiä virallisessa ME-juoksussaan (2.01.39) syyskuussa 2018.
Kenialainen Brigid Koskei rikkoi naisten maratonin ME-ajan 81 sekunnilla (2.14.04) viime lokakuussa, allaan uusimmat Vaporfly-versiot.
Hollantilainen Sifan Hassan voitti Dohan MM-kisoissa naisten 1 500 ja 10 000 metrin kisat Vaporflyn piikkariversioilla.
Myös muut urheiluvälinejätit ovat kehittäneet tai kehittelevät huippuunsa viritettyjä juoksukenkiä, mutta Nike on ainakin vielä kilpailijoita selvästi edellä.
– Jos WA ei tee mitään, siitä seuraa kilpailu välinevalmistajien, ei urheilijoiden, välillä, Brightonin yliopiston urheilu- ja liikuntatieteen professori Yannis Pitsiladis kommentoi ja lisää, että juoksukenkäkehityksessä on kyse "teknologisesta dopingista".
Urheiluteknologiaan erikoistunut Bournemouthin yliopiston tutkija Bruce Dyer kuvailee Niken kenkien tuomia etuja värikkäästi, muttei pidä niitä epäreiluina.
– Ne vastaavat sitä, että toisi aseen puukkotappeluun.
– Mutta tutkimukset osoittavat, etteivät ne tuota ylimääräistä energiaa, joten kyse on vain tehokkuudesta, Dyer korostaa.
Merkittävä panostus vapaa-ajan juoksijalle
WA:n kaavailemat sääntömuutokset eivät koskisi amatöörijuoksijoita.
– Ei ole meidän tehtävämme päättää yleisistä juoksukenkämarkkinoista. Mutta jos haluat tehdä virallisen ennätyksen, silloin olet eliittijuoksija, jonka on noudatettava sääntöjä, WA:n tiedotteessa todetaan.
Nike vastasi, että se kunnioittaa kaikkia lajiliiton sääntöjä.
– Emme kehitä kenkiä, jotka palauttavat enemmän energiaa kuin juoksija kuluttaa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Nyt WA suorittaa lisätutkimuksia huippukenkiin liittyen. Asiantuntijat uskovat, että WA saattaa tulevaisuudessa tarttua kengissä käytettävän vaahdon ja hiilikuidun määrään.
Nykysääntöjen mukaan kenkien "pitää olla järkevästi kaikkien saatavilla, eivätkä ne saa antaa rakenteensa puolesta epäreilua apua tai etua".
Ainakin järkevän saatavuuden voi kyseenalaistaa, sillä Vaporfly-kengät maksavat noin 250 dollaria (225 euroa) ja kestävät käytössä reilut 300 kilometriä.
Tästä huolimatta ne ovat suuressa suosiossa maratontapahtumissa. Eikä ihme: urheilijoiden käyttämän Strava-tietoverkon keräämän datan mukaan Vaporflyn Next%-mallin kengillä juostiin vuonna 2019 keskimäärin 8,7 prosenttia parempia loppuaikoja kuin toiseksi nopeimmalla Adidas Boston -kenkäbrändillä.
Ja kaikki tämä näkyy Niken tuloksessa. Yrityksen taloudellinen johtaja Andrew Campion totesi joulukuussa, että Niken markkinaosuus juoksuvälineissä ylsi ennätykseen vuoden 2019 toisella neljänneksellä.
Holly Grundon on yksi lukuisista amatöörijuoksijoista, jotka ovat päätyneet kokeilemaan ihmekenkiä. Hän suuntasi Madridin puolimaratonille jalassaan Vaporflyt ja mielessään uusi ennätys, tunnin ja 30 minuutin rajan alitus.
– Käveleminen niissä tuntuu oudolta, mutta heti kun juokset kilpaa, ne tuntuvat todella nopeilta. Murskasin tavoiteaikani melko selvästi, 36-vuotias Grundon totesi.
Hän kuitenkin puntaroi valintansa eettisyyttä ennen kisaa ja sen jälkeen. Olisiko pitänyt sittenkin juosta vanhalla luottoparilla? Syyllistyikö hän huijaukseen?
– Tuntui siltä kuin olisin juossut vaahtokarkit jalkojeni alla.