Kuinka Kittilä ajautui historialliseen kuntakriisiin?

Kittilä
Julkaistu 20.10.2017 16:30

MTV UUTISET-STT

Kittilän kunta on harvinaisessa tilanteessa. Sen valtuustossa istuu 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä virka- ja työrikoksista. Kaikkiaan 27:ää Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää vastaan nostettiin viime viikolla syytteet, jotka juontavat juurensa edellisen valtuustokauden aikaisiin tapahtumiin.

Kuntapäättäjiä epäillään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Osaa syytetään myös työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäytöstä. Lisäksi tilapäisen valiokunnan sihteeriä epäillään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.
Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet.

Työ- ja virkarikosvyyhden lisäksi Kittilää varjostaa kaksi muuta oikeusprosessia. Toinen niistä liittyy hissiyhtiö Levi Ski Resortin hiihtohissihankintoihin ja toinen lakipalveluiden laskutukseen. Niissä syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.
Lisää syytteitä on siis mahdollisesti tulossa.

Kunnanjohtaja erotettiin laittomasti

Nyt nostetut syytteet juontavat juurensa kunnanhallituksen joulukuiseen kokoukseen vuonna 2013 sekä kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen seuraavana vuonna.

Mäkelä oli vuonna 2013 tehnyt Lapin poliisille tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut toimitusjohtajan hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Luottamushenkilöiden asema pöydällä kuun lopussa

– Kittilän kunnanhallituksen seuraava kokous on tiistaina 24. lokakuuta. Kokouksessa on tarkoitus päättää ylimääräisen kunnanvaltuuston kokouksen määräämisestä.

– Jos asiasta saadaan päätös, ylimääräinen valtuuston kokous olisi seuraavana tiistaina 31. lokakuuta.

– Kunnanvaltuuston kokouksessa käsiteltäisiin aloitetta, joka koskee syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättämistä toimistaan.

– Kunnanhallitus kokoontui tämän viikon tiistaina, mutta asiassa ei päästy eteenpäin. Päätöksenteko jumiutui, sillä hallituksen kokouksen koollekutsujaa ei löytynyt ja näin kokous ei ollut päätösvaltainen ja laillinen.

– Valtiovarainministeriö on pyytänyt Kittilältä ensin selvitystä ja sitten lisäselvitystä. Ministeriö aikoo odottaa ylimääräisen valtuuston kokouksen yli ja katsoa sitten, ryhdytäänkö Lex Kittilän mukaisiin toimiin.

– Ministeriö voi tarvittaessa asettaa selvityshenkilön tai -ryhmän, joka laatii kunnan kanssa toimenpide-esityksen valtuustolle. Jos selvittäjä esittää luottamushenkilön pidättämistä virastaan eikä valtuusto pane tätä täytäntöön, ministeriö voi tietyin ehdoin päättää virasta pidättämisestä.

Kokouksessaan kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautetaan tehtäväänsä.

Syyttäjien mukaan Mäkelää kohdeltiin tutkintapyynnön takia epäasiallisesti ja hänen työtehtäviään vaikeutettiin. Lopulta marraskuussa 2014 hänet irtisanottiin tehtävästään.

Korkein hallinto-oikeus on jo linjannut, että irtisanominen oli laiton.
Työ- ja virkarikosvyyhden tutkinta käynnistyi aikanaan, kun sivullinen henkilö teki tutkintapyynnön kunnan tapahtumista Suomen Kuvalehden uutisoitua asiasta, kertoo jutun toinen syyttäjä Sari Anttonen STT:lle.

Tulevassa pääkäsittelyssä on määrä ratkaista, ovatko kuntapäättäjät syyllistyneet rikoksiin, kun he peruivat Mäkelän tutkintapyynnön, irtisanoivat tämän sekä vaikuttivat erotetun toimitusjohtajan palauttamiseen tehtäväänsä.

Pääkäsittelyn ajankohdasta ei ole vielä tietoa. Anttonen sanoo, että aikatauluun vaikuttaa se, pidätetäänkö luottamushenkilöitä virastaan.

– Yleisesti, jos on virkarikoksesta kyse ja syytetty on virasta pidätettynä, asia pitää käsitellä kiireellisesti käräjäoikeudessa.
Anttonen arvioi, että pääkäsittely tulee viemään viikkoja.

Syytepino kasvaa ehkä loppuvuodesta

Niin sanotussa hissijutussa epäiltynä on Levi Ski Resortin toimitusjohtaja. Häntä epäillään yrityssalaisuuden rikkomisesta sekä luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnassa.

Hissijutusta tekivät tutkintapyynnön Mäkelän lisäksi hissiyhtiön hallitus ja suurimmat omistajat. Jutun tutkinta ehdittiin kerran jo lopettaa, mutta lopettamisesta kanneltiin Valtakunnansyyttäjävirastolle.

– Se määräsi, että esitutkintaa pitää jatkaa, ja sillä tiellä tässä ollaan, sanoo Anttonen.

Kolmas haara eli lakipalvelutapaus liittyy Anttosen mukaan yhteen laskuun. Syyteharkinnan keskeneräisyyden takia hän ei kommentoi, kuinka suuresta rahasummasta puhutaan. Epäiltynä on kolme kuntapäättäjää, ja nimikkeinä ovat törkeän petoksen yritys ja virka-aseman väärinkäyttäminen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa