Kuinka koronakuria paimentaneen mutta itse maskitta kauppakeskuksessa käyneen pääministeri Löfvenin käy? Aiemmin ministerieroon maassa riitti Tobleronen ostaminen valtion luottokortilla

Stefan Löfven
Julkaistu 30.12.2020 11:03
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Ruotsissa maan huippupoliitikot ovat rikkoneet itse asettamiaan hallituksen koronasuosituksia.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven nähtiin Tukholman keskustassa sijaitsevassa ostoskeskuksessa muutama päivä ennen joulua, vaikka ostoskeskuksia on kehotettu välttämään maan koronatilanteen ollessa yhä hälyttävä.

Ruotsalaislehtien mukaan pääministeri Löfven vieraili Gallerian-ostoskeskuksessa Tukholman keskustassa 20. joulukuuta. Vain pari päivää aiemmin maan hallitus oli kehottanut ihmisiä välttämään ostoskeskuksia, jottei jouluruuhkia pääsisi syntymään.

Tapauksesta tekee kiusallisemman se, että Löfven itse kritisoi äskettäin oikeusministeri Morgan Johanssonia, joka myönsi käyneensä joulun välipäivinä alennusmyynneissä vastoin suosituksia.

"Toblerone-skandaali"

Ruotsissa poliitikot ovat saaneet lähteä politiikan huipulta erilaisten kohujen seurauksena.

Kuuluisin tapaus lienee Toblerone-skandaali, jossa ruotsalainen sosiaalidemokraattien poliitikko Mona Sahlin käytti valtion luottokorttia omiin ostoksiinsa. Skandaalin seurauksena hän erosi varapääministerin paikalta vuonna 1995. Sahlinista oli uumoiltu Ruotsin ensimmäistä naispääministeriä, mutta hän joutui hautaamaan haaveet yli 50 000 kruunun ostosten vuoksi, jotka tehtiin valtion piikkiin. Hän oli ostanut muun muassa Toblerone-suklaapatukoita, joista skandaali sai nimensä.

Myöhemmin Sahlin toimi Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajana vuosina 2007-2011 sekä eri ministeritehtävissä ennen sitä. Seuraava kohu odottikin kulman takana, kun vuonna 2002 selvisi, että hän oli jättänyt autoveronsa maksamatta ja autonsa katsastamatta. Tuolloin hän sai kuitenkin jatkaa hallituksessa.

Vuonna 2016 Sahlin joutui jälleen kohun keskelle kirjoitettuaan väärän tulotodistuksen työtoverilleen. Tuolloin hän erosi tehtävästään väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisena kansallisena koordinaattorina.

Lue myös: Ruotsin pääministeri Löfven bongattiin jouluostoksilla vastoin oman hallituksensa suosituksia

Natsiviesteistä ero

Viimeisin poliitikon eroaminen tapahtui tänä vuonna, kun ruotsalaispoliitikko Dennis Askling erosi luottamustehtävistään rasismikohun seurauksena. Ruotsalainen iltapäivälehti Expressen paljasti jutussaan rasismin vastustajaksi profiloituneen Asklingin rasistisia yksityisviestejä vuodelta 2017. Tuolloin poliitikko oli kertonut puoluetoverilleen tapaamisesta uusnatsijärjestö NMR:n kanssa. Lisäksi yksityisviesteissä Askling käytti natsistisia tervehdyksiä ja korosti arjalaisuutta.

Villit juhlat, ero!

Ruotsissa erilaisista tehtävistä on saanut lähteä myös huonon käytöksen vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2017 entinen ruotsalainen huippupoliitikko Anders Borg jätti useita luottamustehtäviään sen jälkeen, kun selvisi, että entisen ministerin mopo oli karannut käsistä Tukholman saaristossa vuoden 2017 kesällä pidetyissä juhlissa. Yksi tehtävästä, josta hän luopui, oli Maailman talousfoorumin työryhmän puheenjohtaja.

Borg toimi Ruotsin valtiovarainministerinä vuosina 2006-2014.

Lue myös: Entinen ruotsalainen huippupoliitikko esitteli kesäjuhlissa sukuelintään ja kutsui naisia "huoriksi"

Skandaalit lisääntyneet

Skandaalien keskelle joutuminen Pohjoismaissa tarkoittaa yhä harvemmin eroa. Vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että tällä vuosituhannella poliittisten skandaalien määrä on lähtenyt selvään nousuun, mutta yhä harvempi poliitikko kuitenkin joutuu eroamaan kohun takia.

Viestinnän alan tutkimuksessa analysoitiin poliittisia skandaaleja Ruotsissa, Suomessa, Norjassa ja Tanskassa vuosina 2010–2016 sekä Me too -liikkeen alkuvaiheen kohuja vuosilta 2017 ja 2018.

Lue myös: Pohjoismainen tutkimus paljastaa: Poliittiset skandaalit johtavat enää harvoin potkuihin

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi