Islantilaiset äänestävät lauantaina parlamenttivaaleissa, jotka ovat jo toiset ennenaikaiset vaalit maassa peräkkäin.
Edellisistä vaaleista ei ehtinyt kulua vuottakaan, kun pääministeri Bjarni Benediktssonin hallitus kaatui kohuun, joka liittyi yhteen maan pahimmista pedofiileista.
Mies oli käyttänyt tytärpuoltaan hyväksi 12 vuoden ajan ja tuomittu siitä vankeuteen vuonna 2004. Mies oli anonut kunnian palauttamista, ja kesällä hänen hakemuksensa hyväksyttiin osittain siksi, että pääministerin isä – miehen vanha ystävä – oli kirjoittanut tälle suosituskirjeen.
Islannissa tietynlaiset rikostuomiot voivat estää esimerkiksi joihinkin virkoihin pääsyn, ja kunnian palauttaminen poistaa nämä rajoitukset. Anomukseen pitää liittää suosituskirjeet kolmelta "arvostetulta ja tunnetulta" ihmiseltä.
Tapauksesta sikisi poliittinen kriisi, kun paljastui, että pääministeri oli saanut oikeusministeriltä tiedon isänsä kirjeestä kesällä. Hallitusta syytettiin tapauksen salailusta, jolloin Benediktssonin itsenäisyyspuolueen toinen hallituskumppani valoisa tulevaisuus sai tarpeekseen ja lähti hallituksesta.
Benediktssonkin löytyy Panama-papereista
Pedofiilikohu ei ole ainoa Benediktssoniin ja hänen sukuunsa liitetty. Pääministerin suku kuuluu Islannin rikkaimpiin, ja useilla sen jäsenillä on ollut kytköksiä ulkomaisiin veroparatiiseihin.
Benediktsson myös mainitaan niin kutsutuissa Panama-papereissa, jotka johtivat siihen, että hänen edeltäjänsä, edistyspuolueen Sigmundur David Gunnlaugsson joutui väistymään pääministerin paikalta viime vuoden keväällä.
Panama-paperien mukaan Benediktssonilla oli ollut sijoituksia yhtiössä Seychelleillä, joka tunnetaan veroparatiisina. Paljastusten aikaan Benediktsson toimi valtiovarainministerinä, mutta toisin kuin Gunnlaugsson, hän ei suostunut jättämään tehtäviään.
Uusi kohu sisäpiirikaupoista ja median rajoittamisesta
Tuorein kohu liittyy Benediktssonin epäiltyihin sisäpiirikauppoihin ja niiden uutisoinnista nostettuun oikeusjuttuun. Kuun alussa useat mediat kertoivat, että Benediktssonin epäillään myyneen kaikki Glitnir-pankin osakkeensa muutamaa tuntia ennen kuin hallitus kansallisti pankin vuoden 2008 finanssikriisissä.
Benediktsson on kiistänyt syytökset ja sanonut, että toimeksianto lähes miljoonan euron osakepotin myynnistä oli tehty muutamaa päivää aiemmin.
Mediat perustivat tietonsa Glitniristä vuodettuihin asiakirjoihin. Viime viikolla viranomaiset kielsivät paikallista mediaa käyttämästä asiakirjoja, koska ne Glitnirin mukaan sisältävät asiakkaiden yksityisiä tietoja. Pääministeri on kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä kiellon kanssa.
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on moittinut rajoituksia.
– Kaiken uutisoinnin kielto tästä aiheesta on liian laaja, ja se heikentää lehdistönvapautta sekä ihmisten oikeutta saada tietoa, järjestö sanoi.
Kohuista huolimatta Benediktssonin itsenäisyyspuolue kisaa vaaleissa Islannin suurimman puolueen paikasta. Mielipidekyselyt povaavat voittoa vuoroin itsenäisyyspuolueelle ja vasemmistovihreälle liikkeelle. Kyselyissä molempien puolueiden kannatus on vaihdellut 20 ja 30 prosentin välillä.
Kaikkiaan parlamentin 63:a paikkaa hamuaa kymmenkunta puoluetta. Voittaa vaalit kuka tahansa, puoluekentän rikkonaisuus ennustaa jälleen vaikeita hallitusneuvotteluja.
1:54
Täydennetty jutun lähteeksi STT kello 13.00.