Kuka on eduskunnan paras väittelijä? Väittelytaidoissa esille nousee kahden konkariedustajan nimet ylitse muiden: "He yhdistävät lausuntataiteen ja kesäteatterin"

vaalit eduskunta
Julkaistu 31.03.2019 12:31
Toimittajan kuva

Petra Nykänen

petra.nykanen@mtv.fi

Väittelytaito on kansanedustajan työssä tärkeä. Näin toteavat MTV Uutisten politiikan ja talouden toimituksen esimiehen Jussi Kärjen hyviksi väittelijöiksi nimeämät Ben Zyskowicz (kok.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.). Mutta mikä tekee hyvän väittelijän?

Kärjen mukaan hyvän väittelijän täytyy pystyä tiivistämään monta asiaa lyhyessä ajassa.

– Hyvän eduskuntaväittelijän pitää puristaa minuuttiin tilannekuva, väite, syytös ja oma ratkaisu sekä liimata päälle vielä tavallisen ihmisen tuntemukset, Kärki toteaa.

– Kun astuu antamaan haastattelua tv-kameralle, täytyy tehdä samoin mutta puolet lyhyemmässä ajassa.

Kirjallinen osaaminen korostuu liikaa

Kärjen mielestä Suomessa panostetaan liian vähän väittelytaitoihin sekä poliittisten puheiden kirjoittamiseen ja esittämiseen.

– Harvat osaajat ovat luonnonlahjakkuuksia.

Eduskunnan parhaina väittelijöinä Kärki pitää Ben Zyskowicziä ja Mauri Pekkarista.

– He yhdistävät parhaimmillaan eduskunnassa lausuntataiteen ja kesäteatterin, Kärki kuvailee.

"Oma näkökanta on esitettävä napakasti"

Sekä Zyskowicz että Pekkarinen ovat Kärjen kanssa samoilla linjoilla hyvän väittelijän ominaisuuksista.

– Väittelytilanteessa – oli se sitten eduskunnassa tai tv-studiossa – täytyy pystyä esittämään omat näkökantansa ytimekkäästi ja napakasti. Jos lähtee hakemaan vastaväitettä tai perustelemaan omaa näkemystään kovin kaukaa, vastaväittelijä ehtii tulla väliin, Zyskowicz  sanoo.

– Hyvä väittelijä kykenee jäsentämään olennaisuudet isoista ja monimutkaisista asioista. Tämän tehtyään hän pystyy olennaisuuteen tukeutuen kertomaan lyhyesti ja ytimekkäästi sen, minkä hän on tärkeäksi havainnut, Pekkarinen jatkaa.

Molemmat konkarikansanedustajat pitävät väittelytaitoa työssään tärkeänä.

– Politiikassa täytyy reagoida nopeasti ja sanoa olennaisuus lyhyesti. Asia voi muuten puuroutua tai tärkein asia saattaa jäädä sanomattakin, kun on vain vähän aikaa käytettävissä, toteaa Pekkarinen.

Zyskowiczin mielestä kansanedustajan täytyy pystyä ilmaisemaan itseään sujuvasti, mutta hän ei arvota suullista väittelytaitoa muita taitoja korkeammalle.

– Kansanedustajan työssä on monta eri asiaa, jotka vaikuttavat siihen, onko hyvä työssä. Kaikille väittely ei ole luonteenomaista, ja toiset ovat parempia kirjallisesti. Jotta kansanedustajaksi pääsee, pitää kuitenkin osata ilmaista ajatuksiaan suullisesti ja kirjallisesti niin, että ne tavoittavat laajempia yleisöjä.

MTV Uutisten vaaliohjelmistoon kuuluu tänä keväänä uudenlainen Sinustako kansanedustaja -ohjelmasarja, jossa nähdään ehdokkaita, jotka eivät ole olleet eduskunnassa aiemmin kansanedustajina. Näissä ohjemissa jos missä väittely- ja puhetaidot joutuvat puntariin.

Ohjelmat esitetään MTV3-kanavalla sunnuntaisin 31.3. ja 7.4. kello 21.

Lue lisää tämän illan ohjelmasta: Nyt väitellään! Tuoreet eduskuntavaaliehdokkaat ottavat yhteen uudessa Sinustako kansanedustaja -ohjelmassa – kepeä asiaohjelma tänään MTV3:lla kello 21

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit