”Kukaan ei saa pisteitä tekemällä sen vaikeimman kautta” – äiti kertoo, miksi valitsi suunnitellun keisarileikkauksen

vauva synnytys
Yhden lapsen äiti päätti valita suunnitellun keisarinleikkauksen raskausviikolla 39. Shutterstock
Julkaistu 28.04.2017 16:50

MTV LIFESTYLE

Yhden lapsen äiti ei ymmärrä, miksi suunniteltu keisarileikkaus herättää niin paljon tunteita. 

Kun Jessica McKeyn ensimmäinen lapsi syntyi seitsemän kuukautta sitten, se oli todella hiljainen, tyyni ja rauhoittava kokemus. Se ei sisältänyt kipua, ponnistamista tai viime hetken ryntäystä leikkaussaliin. Tämä kaikki siksi, että McKey oli jo aikaa sitten päättänyt synnyttää lapsensa keisarileikkauksella.

McKeylla ei ollut terveysongelmia tai muitakaan terveydellisiä syitä siihen, miksi hänelle olisi pitänyt suorittaa keisarileikkaus. Naisen mukaan alatiesynnytys ei vain ollut oikea vaihtoehto hänelle.

– Useimmat naiset haluavat synnyttää luonnollisesti. He haluavat synnyttää vaginansa kautta, sillä se on tapa, jolla yhteiskunta kehottaa sen tekemään, McKey kertoo.

Mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä enemmän nainen alkoi tutkia ongelmia, joita luonnollinen synnytys voisi aiheuttaa. Hän luki ja kyseli kätilöiltä riskeistä, tikeistä ja toipumisajoista. Jos kehosi joutuisi käymään saman läpi missään muussa tilanteessa, haluaisit taatusti tietää riskit, McKey selittää.

Naisten nautinto saattaa kärsiä

Kipu ja kivunlievitys on asia, joka herättää naisessa suuria tunteita. Hänen mukaansa synnyttävä äiti nähdään turhamaisena ja epäitsekkäänä ihmisenä, jos hän ei ole valmis synnyttämään ilman kipulääkitystä. Hän vertaa synnytystä hammaslääkäriin, jossa puudutusta tarjotaan yleensä ongelmasta riippumatta. Synnytyksessä on päinvastoin. 

synnytys keisarinleikkaus

Nainen ei ymmärrä, miksi kivunlievitystä pidetään niin pahana asiana. 

– Jotkut ihmiset sanovat, että valitsit helpon vaihtoehdon, koska valitsit keisarileikkauksen. Suunniteltu keisarileikkaus on tietenkin hyvin erilainen kuin hätäsektio, mutta kukaan ei saa pisteitä tekemällä sitä vaikeimman kautta. Haluat vain lapsesi ja itsesi olevan mahdollisimman terveitä, McKey selittää.

McKey lisää, että vaikka naisten terveyttä seurataan raskausaikana, synnytyksen jälkeisistä ajoista ei puhuta kovinkaan usein. Valitettava totuus on nimittäin se, että useimmat luonnollista kautta synnyttäneet naiset tuntevat kipua vielä pitkään synnytyksen jälkeenkin esimerkiksi yhdynnän aikana.  

Toipuminen kesti vain viisi päivää 

McKey kertoo saaneensa kritiikkiä myös kätilöiden taholta, jotka kertoivat hänelle, että keisarileikkaus saattaa vaikuttaa negatiivisesti lapsen tulevaisuuteen. Keisarileikkauksen kerrottiin lisäävän muun muassa liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä.

Kaikesta negatiivisesta palautteesta huolimatta tuore äiti kertoo olevansa enemmän kuin tyytyväinen päätökseensä. Hän kertoo toipuneensa viidessä päivässä, ja nyt operaatiosta on muistona enää arpi, jonka olemassa oloa hän ei aina edes huomaa.

– Tiedän, että jokainen nainen on erilainen, eikä ole olemassa oikeaa tai väärää, sillä se on naisen oma valinta. En väitä, että kaikkien tulisi suunnitella keisarileikkausta, jos se ei ole välttämätöntä eikä nainen sitä halua, nainen toteaa.

Itse hän valitsi leikkaus, ja hän toivoo ihmisten kunnioittavan tätä päätöstä.

Lähde: Goodtoknow

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Synnytys