Puhemies Mao Zedongin kultaisesta jättipatsaasta tuli Internet-ilmiö ja nyt se on poissa.
Kuvat kultaisesta jättiläispatsaasta, jossa Kiinan kommunistisen kansantasavallan perustaja Mao Zedong istuu valtaistuimellaan, levisivät nopeasti kansainvälisiin uutismedioihin ja kiinalaiseen mikroblogiin Weiboon.
36-metrinen patsas rakennettiin hiljattain Henanin maakunnan maaseudulle Zhushigangin kylään. Paikallisen median mukaan patsaan hinta oli noin 430 000 euroa.
Kultainen, pröystäilevä patsas sai osakseen valtavasti arvostelua Weibossa. Osa käyttäjistä pohti, miksei patsaan rakentamisen sijaan laitettu rahaa esimerkiksi koulutuksen parantamiseen tai terveydenhuoltoon. Toiset taas nostivat esiin sen, kuinka ironisesti patsas liittyi alueen historiaan: Henanin maakunta kärsi kaikkein eniten nälästä Maon toimeenpantua teollistumiseen tähtäävän ja lopulta kymmenien miljoonien ihmisten kohtaloksi koituneen Suuri harppaus -ohjelman.
Arvostelut selvästi kaikuivat myös Kiinan viranomaisille, eikä kritiikkiin enää ole aihetta. New York Timesin ja Guardianin haastattelemien kyläläisten mukaan patsasta alettiin purkamaan torstaina. Sitä ennen joukko turvallisuusviranomaisia sekä tunnistamattomia miehiä sulki patsaalle vievän tien.
"Sekaisin Maosta"
Kiinan valtionmedia vahvistaa Mao-patsaan purkamisen ja kertoo, että se olisi purettu turvallisuusasetuksien takia.
New York Timesin mukaan patsaan rakentaminen oli paikallisen liikemiehen Sun Qingxinin idea ja hänen väitetään myös maksaneen sen. Sun on lehden mukaan kommunistisen puolueen paikallisryhmän varapuheenjohtaja ja vaikutusvaltainen hahmo.
– Hän on ihan sekaisin Maosta. Hänen tehtaansa on täynnä Maon kuvia, eräs kyläläinen kommentoi New York Timesille.
Mao-patsaita oli aikoinaan lähes kaikkialla Kiinassa ja ne ovat edelleenkin suosiossa. Kiinan nykyinen presidentti Xi Jingping on usein kehunut Maota malliesimerkkinä nyky-Kiinalle.
Guardianin Pekingin-kirjeenvaihtajan twiitti paljastaa kuinka osa patsaasta on jo ehditty purkaa.