Kiina näyttää palaavan "keisarikauteen" uudelleen sitten viimeisen keisarin Pu Yin syrjäyttämisen vuonna 1912. Uusi keisari on nimeltään Xi Jinping, joka aikoo viikonloppuna (3-5.3.) muuttaa maan perustuslakia kansojen kongressin kokouksessa, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Petri Saraste kolumnissaan.
Puolueen keskuskomitea kirjoittaa parhaillaan artiklaa numero 79 uusiksi siten, että presidentti voi olla vallassa enemmän kuin kaksi viisivuotiskautta. Periaatteessa kuolemaansa asti. Xi valittiin presidentiksi vuonna 2013.
Hänen kautensa päättyisi normaalisti vuonna 2023. Xi on puheissaan toistanut tavoittelevansa suurta modernia sosialistista yhteiskuntaa vuoteen 2050 mennessä.
Vuonna 2050 hän olisi 96-vuotias ja menisi ohi esimerkiksi Zimbabwen entisen presidentin Robert Mugaben. Länsimaissa tällainen raju uudistus ei menisi läpi. Ei ainakaan tulevan viikonlopun kaltaisessa "kumileimaisinkokouksessa".
Internetin keskustelupalstoja suljettu
Yleensä suurista asioista kuten tulevasta viisivuodeskaudesta ja tärkeistä nimityksistä päätetään syksyn puoluekokouksessa. Nyt puolueen keskuskomitea ilmoitti työjärjestyksen muutoksesta englanninkielisen Xinhua uutistoimiston kautta yllättäen viime viikonloppuna.
Mistä siis moinen salaperäisyys ja kiire? Eikö presidentti Xi Jinpingillä ole jo kaikki mahdolliset vallan avaimet taskussaan? Uskooko hän todella olevansa Kiinan uusi punainen ruorimies, mahtavampi kuin puhemies Mao?
Ensinnäkin Aasiassa ikä ei ole pahe, vaan paremmminkin hyve. Ajatellaanpa sitten Singaporen Lee Kuan Yewiä tai Indonesian Suhartoa. Molemmat olivat vallassa, kolme vuosikymmentä. Suharto oli kuollessaan 87 -vuotias ja Lee 92-vuotias. Deng Xiaoping kuoli 93-vuotiaana. Mutta tärkeämpää kuin vanhuus ja viisaus on se, etteivät Xin ajamat uudistukset ole edenneet haluttua tahtia.
Presidentti Xi on saanut korruption vastaisella politiikallaan myös paljon vihamiehiä. Vallasta luopuminen tekisi hänen asemastaan tukalan. Myös talouskasvun hidastuminen ja eriarvoisuuden lisääntyminen vaativat vahvaa ja pitkän aikavälin johtajaa. Kiinaliseen tyyliin presidentin valtakausien venyttämisen vastustajat on vaiennettu ja internetin keskustelupalstoja on suljettu.
Eräässä kommentissa (ennen sen sensurointia) kiinalaisia kehotettiin lähtemään maasta vielä kun voi.