Kultarannan vieraslista julki: Nato-selvittäjiä, maahanmuuton asiantuntijoita, poliitikkoja, mediaa

niinistö
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ennen Kultaranta-keskusteluiden alkamista presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa 19. kesäkuuta 2016.Lehtikuva
Julkaistu 19.06.2016 15:31
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Kultaranta-keskustelujen osallistujalista on täynnä politiikan, median ja talouden asiantuntijoita. Venäjän ja Ruotsin osaajat korostuvat osallistujalistassa. Myös maahanmuutto ja turvapaikkapolitiikka näyttää olevana voimakkaasti esillä.

Päävieraat tulevat Ruotsista. Ruotsin vierailukuntaa johtaa pääministeri Stefan Löfven. Muita keskeisiä vieraita ovat mm. suurlähettiläät Örjan Berner, Thomas Bertelman sekä Krister Bringéus.

Nato-selvittäjiä ja puolustuspolitiikan asiantuntijoita

Yksi ryhmä ovat Naton ja puolustuspolitiikan asiantuntijat. Vieraslistalta löytyvät mm. suurlähetiläs Mats Bergqvist, suurlähettiläs René Nyberg sekä Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, jotka valmistelivat huhtikuussa selvityksen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista yhdessä Francois Heisbourgin kanssa. Suoraa vastausta Nato-jäsenyyden puolesta tai vastaan selvitys ei anna mutta toteaa Suomen olevan Nato-valmis. Selvityksessä todetaan myös, että jäsenyys muuttaisi Suomen Venäjä-suhteen täysin.

Puolustuspolitiikan osaamista joukkoon tuovat myös puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen sekä Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Kari Takanen.

Turvapaikka-asiat vahvasti esillä

Myös maahanmuutosta ja pakolaiskriisistä puhuttaneen Kultarannassa paljon. Sen voi päätellä maahamuutto- ja turvapaikka-alan osaajien laajasta läsnäolosta. Paikalla ovat mm. Helsingin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela, työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, Siirtolaisuusinstituutissa työskentelevä valtiotieteiden tohtori Ismo Söderling, Maahamuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sekä SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila.

Poliitikkoja ja mediaa

Poliitikoista on valittu jonkinlainen otos oikealta ja vasemmalta. Mukana ovat pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava liikenneministeri Anne Berner, Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Li Andersson, Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Petteri Orpo sekä puolueen edellinen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Venäjä-asioihin perehtyneistä poliitikoista voi mainita kansanedustajat Kai Mykkäsen, Carl Haglundin, Markus Mustajärven sekä kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen ja varapuheenjohtaja Pertti Salolaisen. Itseoikeutetusti mukana ovat myös pääministeri Juha Sipilä sekä ulkoministeri Timo Soini.

Ulkopolitiikan tutkijat, asiantuntijat ja kommentaattorit ovat vahvasti läsnä. Heitä edustavat mm. Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, valtiosihteeri Kare Halonen, professori Hiski Haukkala, tohtori Jukka Tarkka sekä ministeri Jaakko Iloniemi.

Myös media osallistuu keskusteluihin. Vieraina ovat mm. MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala, Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin, STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen sekä Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sekä monia ulkopolitiikkaan profiloituneita toimittajia, kuten Pekka Ervasti ja Yrsa Grüne.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa