Naantalin Kultarannassa käynnistyvät tänään presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut.
Presidentti Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapaavat parhaillaan Naantalissa. He pitävät illalla puheenvuorot, jotka aloittavat tämän kesän ulkopoliittiset Kultaranta-keskustelut.
Tapahtuman pääagendalla on Pohjois-Euroopan turvallisuus sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö. Päähuomio jakaantunee Britannian mahdollisen euroeron ja Venäjään ja lähialueen turvallisuuteen liittyvien kysymysten välille.
Niinistö ja Löfven pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden, jota voi katsoa suorana MTV Uutisten nettisivuilla alkaen 15.30.
Kultaranta-keskustelut ovat jo neljättä vuotta järjestetty kaksipäiväinen tapahtuma, jossa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ruoditaan laajalla kokoonpanolla. Osa keskusteluista on julkisia, osa pidetään suljetuin ovin. Mukana on paitsi suomalaisia asiantuntijoita, myös kutsuvieraita ulkomailta. Tänä vuonna paikalle saapuu Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Brexit, puolustusyhteistyö ja Venäjä
Käytännössä keskustelujen ytimeen noussee lähes varmasti Britannian mahdollinen euroero sekä Venäjän viimeaikainen kehitys.
Taustaa keskusteluille antaa perjantaina julkaistu ulko- ja turvallisuuspolitiikan selonteko, joka aiempia selontekoja selvemmin jätti oven raolleen Nato-jäsenyyden hakemiselle. Selonteko korosti myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön merkitystä ja Venäjän aiheuttamaa epävakautta Itämeren alueelle ja sen turvallisuudelle.
Selonteon julkaisuajankohtaa on kuitenkin kyseenalaistettu, sillä juuri juhannuksen alla pidettävä Britannian EU-kansanäänestys voi muuttaa Euroopan vakautta nopeastikin, jolloin seloteon taustaoletukset osittain vanhenevat yhdessä yössä. Tämäkin herättää varmasti puheenvuoroja Kultarannassa.
Aikaisempina vuosina Kultaranta-keskusteluihin on osallistunut myös venäläisvaikuttajia, mm. entinen valtionvarainministeri Aleksei Kudrin. Tänä vuonna keskeisessä roolissa ovat ruotsalaisministerit, mikä johtunee juuri maiden puolustusyhteistyöstä. Toinen asia ovat eteen pian tulevat hävittäjähankinnat.
Venäjän ja lännen välit kehittyvät ristiriitaisesti
Joka tapauksessa Kultaranta-keskustelujen polttavimmat kysymykset liittyvät vuodesta toiseen Venäjään.
Venäjän ja Naton välit ovat tänä vuonna entisestään kiristyneet, mistä nähtiin keväällä esimerkkejä kun venäläiset hävittäjät tekivät lähietäisyydeltä ylilentoja amerikkalaisen sotalaivan yli Itämerellä ja lensivät ns. tynnyrilentoja Nato-hävittäjien ympäri. Tämä tapahtui juuri ennen Naton ja Venäjän ensimmäistä yhteistä huippukokousta vuosiin.
Sen jälkeen lännen ja Venäjän välillä on nähty ristiriitaisia kehityskulkuja. Toisaalta Nato rakentaa aktiivisesti Euroopan ohjuspuolustustaan, Ukrainan kriisi ei osoita ratkeamisen merkkejä ja EU aikoo pitää Venäjän-vastaisista pakotteista kiinni. Toisaalta lähentymisyrityksiäkin on: EU-komission puheejohtaja Jean-Claude Juncker vieraili Pietarin talousfoorumissa oman puolueensa vastustuksesta huolimatta. Presidentti Vladimir Putin puolestaan on tulossa ensi kuussa Suomeen. Läntiset sijoittajat ovat luonnehtineet Venäjä-yhteyksien piristyneen viime vuoteen verrattuna.
Pitkä lista politiikan vaikuttajia
Maanantaina aamupäivästä lähtien vuorossa ovat varsinaiset Kultaranta-istunnot. Istuntojen aiheena ovat Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuus, Euroopan unionin tulevaisuus sekä arktinen yhteistyö.
Maanantain aikana voi seurata suorana mm. Itämeren ja Pohjois-Euroopan turvallisuuteen liittyvää keskustelua kello 9.30 alkaen sekä iltapäivän päätösistuntoa joka alkaa kello 16.30.
Osallistujien lista on pitkä. Paneeleihin osallistuvat mm. kansanedustaja Erkki Tuomioja, suurlähettiläs ja Venäjä-asiantuntija Rene Nyberg, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, kansanedustaja Kai Mykkänen, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä sekä puolustusministeriön ylijohtaja Janne Kuusela sekä lukuisat muut politiikan vaikuttajat.