Kuluttaja-lehti selvitti, kumpi tulee loppujen lopuksi halvemmaksi: mökin vuokraus vai sen omistaminen.
Suomalaiset ovat mökkikansaa ja erityisesti koronapandemian myötä mökkeilyn suosio on vain kasvanut. Moni haaveileekin nyt kesämökistä, jota voisi pitää kakkoskotina esimerkiksi etätyöskentelyä ajatellen. Mutta onko kesämökin hankkiminen omaksi oikeasti taloudellisesti järkevä satsaus? Kuluttaja-lehti selvitti, kannattaako mieluummin vuokrata mökkiä kuin ostaa se omaksi.
Kuluttaja-lehti laski kesä-, syys- ja kevätkäyttöön soveltuvan mökin esimerkkikulut ja -hinnan eri vuokra-ajoille vastaavalla vuokramökillä. Laskelmassa hyödynnettiin Omakotiliiton selvitystä mökin kunnallisista maksuista.
Omaan mökkiin liityviä mahdollisia vuosittaisia kuluja:
Kiinteistövero
Sähkömaksut
Tiemaksut
Jätemaksut
Nuohous
Vakuutukset
Mahdolliset lainanhoitokulut
Kuinka monta vuorokautta vuodesta vietät mökillä aikaa?
Lehden vertailusta käy ilmi, että mökin lyhytaikainenkin vuokraus voi tulla yhtä kalliiksi kuin oman mökin pelkät pakolliset, vuosittaiset maksut. Jos kaavaan kuitenkin lasketaan mukaan esimerkiksi lainalyhennykset ja muut vaihtelevat huoltokulut, saattaa vuokramökki tullakin edullisemmaksi vaihtoehdoksi – jos siellä ei vietä aikaa viikkokausia.
Kuluttaja-lehdessä muistutetaan, että paljon mökillä viihtyvän tuskin kannattaa vuokrata kesämökkiä viikkotaksoilla, mutta mökkejä annetaan pidemmiksi ajoiksi myös kausi- tai vuosivuokralla. Hintahaitari on laaja.
Mökin vuokraamisen kannattavuus riippuu sisi ainakin siitä, kuinka monta vuorokautta haluat siellä viettää. Kuluttajan mukaan keskivertosuomalainen viihtyy mökillä 17 vuorokautta vuodesta, jolloin vuokraaminen saattaa olla taloudellinen ja huoleton vaihtoehto. Keskivertomökki taas on käytössä 79 vuorokautta vuodessa. Silloin vuokraaminen voi tulla melko kalliiksi.
Oma mökki kartuttaa omaisuutta ja voi kasvattaa arvoaan
Kuluttajassa muistutetaan, että vertailu ei ole helppoa. Omasta mökistä tulee vaihtelevasti huoltokuluja, mutta toisaalta omistaminen kartuttaa myös omaisuutta. Lisäksi omaa mökkiä voi halutessaan vuokrata eteenpäin.
Omistusmökin hankkiminen voi olla kannattavaa, jos mökille haluaa useampana viikonloppuna vuodessa ja siellä haluaa välillä viettää lyhyempiäkin aikoja. Lisäksi hyvin huollettu ja kunnossa pidetty kesämökki voi kasvattaa arvoaan.
– Oman mökkini ostin halvalla juuri suuren laman jälkeen vuonna 1995, ja sen arvo on noin nelinkertaistunut, vaikka lasken hankintahintaan mukaan vuosien aikana menneet varustelu-, korjaus- ja laajennuskulut, Vapaa-ajan asukkaiden liiton Tapio Tervo sanoo Kuluttaja-lehdessä.
Varo kuitenkin kymmenien tuhansien eurojen virhettä
Yksi asia kannatta muistaa, jos harkitsee oman mökin ostamista: mökin kunto kannattaa selvittää etukäteen.
– Huonokuntoiseksi paljastuneen mökin kuntoutus voi maksaa helposti useita kymmeniä tuhansia euroja, kertoi Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju yhtiön tiedotteessa kesäkuussa.
Tavaratarkastaja Jari Harjun mukaan erityisesti huomioitavia ovat mökin alapohjan rakenne, vesikatteen kunto ja rakenteiden ikä.
Lue lisää: Kesämökin ostaja voi tehdä hetkessä kymmenien tuhansien eurojen mokan
Lähteet: Kuluttaja, Keskuskauppakamari