Haaveiletko kesämökistä? Ota nämä asiat huomioon kauppoja tehdessä

Haaveiletko loma-asunnon ostamisesta? Kiinteistölakimies neuvoo, miten mökkikaupoilla kannattaa toimia, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja mahdollisilta riitatilanteilta.

Kiinteistöjuridiikkaan erikoistunut Kiinteistölakimies Suomi Oy:n toimitusjohtaja Noora Salokangas painottaa huolellisuuden merkitystä mökkikaupassa.

– Mökkiä ostettaessa kannattaa olla yhtä valppaana kuin omaa pysyvää kotia hankkiessa, Salokangas tähdentää tiedotteessa.

Mökkikaupoissa ilmenee Salokankaan mukaan aiempaa enemmän pulmia.

– Mökkien merkitys ihmisten elämässä on kasvanut, ja ne nähdään yhä useammin kakkoskotina. Tämä lisää kaupan jälkeen ilmenevien ongelmien määrää, joista reklamoidaan entistä enemmän.

Yleisimmät mökkikauppojen jälkeen ilmenevät ongelmat liittyvät home- ja sisäilmaongelmiin tai annettujen tietojen paikkansapitämättömyyteen.

Ota nämä asiat huomioon mökkiä ostaessa

Ennen kauppojen tekemistä on suositeltavaa tutkia mökin historia ja nykytila.

– Tarkasta korjaushistoria ja käy läpi aiempien omistajien käyttökokemuksia kaupan kohteesta, Salokangas neuvoo.

Tämä auttaa hahmottamaan sen, minkälaisia huoltoja ja korjauksia mökki mahdollisesti tarvitsee tulevaisuudessa.

Mökin ostajan muistilista:

  • Kiinteistönvälittäjän rooli: Kiinteistönvälittäjä kantaa laajan vastuun sekä myyjän että ostajan suuntaan. Vaikka välittäjä vastaa antamistaan tiedoista, myyjä on lopulta vastuussa niiden oikeellisuudesta. Jos mökkikaupoissa ei käytetä välittäjää, myyjän tulee huolehtia kaupan kohteeseen liittyvien dokumenttien hankkimisesta ostajaehdokkaalle. Mökin ostajan taas tulee olla hereillä ja kysyä oleelliset kysymykset kaupan kohteesta.
  • Mökin sisäilma ja kunto: Tarkasta, haiseeko mökissä tunkkaiselta tai pistävältä, mikä voi viitata ilmanvaihto- tai homeongelmiin. Kannattaa myös tarkastaa kaikki tilat, joihin pääsee kulkemaan vaivattomasti. Voit myös teettää kuntotarkastuksen, jos haluat varmistua mökin kunnosta ennen tarjouksen tai esisopimuksen tekoa. Tutustu lisäksi huolellisesti mökin ja tontin rajoihin sekä käy läpi sen muut ominaisuudet, kuten juomaveden laatu ja saatavuus. Se usein vaikuttaa merkittävästi mökin käyttömukavuuteen
  • Kysymysten esittäminen: Kysy myyjältä tai välittäjältä kaikki oleelliset kysymykset mieluiten kirjallisesti. Tämä auttaa dokumentoimaan kaupan yksityiskohdat, ja asioihin voidaan palata helpommin jälkikäteen.
  • Mökin rekisteröinti: Selvitä, onko mökki rekisteröity vapaa-ajan vai ympärivuotiseksi asunnoksi. Tämä on tärkeää, jos suunnittelet muuttavasi mökille pysyvästi. Vapaa-ajan asunnossa ei saa virallisesti asua ympäri vuoden. Mikäli vapaa-ajan asunto halutaan muuttaa vakituiseksi asunnoksi, mökkiin pitää tehdä käyttötarkoituksen muutos.
  • Esisopimus ja ostotarjous: Varmista, että kaikki sopimukset tehdään asianmukaisessa muodossa. Jos mökki on kiinteistömuotoinen, ostotarjouksesta puhutaan esisopimuksena, joka ei kuitenkaan ole välttämätön. Tällöin se tulee tehdä maakaaren määrämuodossa. Jos mökki on asunto-osakeyhtiömuotoinen tai kyseessä on vuokraoikeuden kauppa, tehdään tyypillisesti ostotarjous.
    Jos mökistä löytyy puutteita, tee virheilmoitus myyjälle kohtuullisessa ajassa, konsultoi tarvittaessa rakennusterveysasiantuntijaa tai käytä asia juristin kautta.
  • Lähde: Kiinteistölakimies Suomi Oy

Lue myös:

    Uusimmat